Riješiti pitanje granica između BiH i Srbije, te BiH i Hrvatske

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Na Jahorini se danas održava sastanak šefova država i vlada danas je na Jahorini nastavljen Summit Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP).

Foto: RTRS

Domaćini susreta su članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić.

U uvodnom obraćanju, Dodik je istakao kako ova regionalna inicijativa dokazuje da regionalna saradnja nije samo diplomatska fraza, nego konkretna aktivnost

"Mnogi će reći da stanje u Jugoistočnoj Evropi nije kakvim bismo željeli da bude i kako smo pokušavali da napravimo posljednjih 20 godina. Složio bih se sa tom ocjenom", rekao je Dodik.

Samit SEECP-a, ocijenio je, prilika je da se razgovara o regionalnim problemima i da se pokušaju naći rješenja, prenose Vijesti.ba.

"Ovo je autohtona inicijativa u Jugoistočnoj Evropi, koju treba iskoristiti za dobrobit regiona i svih naših zemalja", rekao je Dodik, te ukazao na važnost podrške EU.

Regionalni lideri na ovakvim sastancima, dodao je, mogu otvoreno razgovarati o svim pitanjima i problemima, ali ne treba da se samo formalno susreću i gube vrijeme razmjenjujući kurtoazne poruke.

Što se tiče unutrašnjih prilika u BiH, predsjedavajući Predsjedništva BiH napomenuo je da vlast još nije formirana u punom kapacitetu, te izrazio očekivanje da će se to uskoro desiti. Kao uslov naznačio je da se ispoštuju raniji dogovori.

Govoreći o spoljnim problemima, Dodik je naglasio da se pitanje granica između BiH i Srbije, te BiH i Hrvatske mora riješiti.

U tom kontekstu, pozvao je da učesnici današnjeg sastanka pokušaju formirati zajedničke komisije koje će se baviti ovim pitanjem.

Napomenuo je da se pitanje imovine BiH u Hrvatskoj mora riješiti, kao i problem odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj Gori.

"Države ne mogu da čine ništa što je štetno drugim državama", rekao je Dodik.

On je podsjetio i na takse koje je Kosovo uvelo na robu iz BiH, poručivši da je ukidanje taksi međunarodnopravna obaveza, koja se mora izvršavati.

Izrazio je žaljenje što je delegacija Prištine otkazala učestvovanje na današnjem samitu, kazavši da ne stoji njihovo obrazloženje da su nezadovoljni tretmanom domaćina.

Govoreći o migrantskoj krizi, Dodik je konstatovao da je potrebno iznaći regionalno rješenje ovog problema, koje će biti održivo.

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar