Parlament BiH traži da kompletan saziv VSTV-a podnese ostavku

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Zastupnici su usvojili zaključak zastupnika Šemsudina Mehmedovića, koji je tražio da se hitno usvoje izmjene Zakona o VSTV-u i da predsjednik i članovi Visokog Sudskog i Tužilačkog Vijeća podnesu ostavke. Zastupnici su jednoglasno odbili Izvještaj o radu VSTV-a za 2018. godinu.

Foto: 24sata.info

Usvojen je i zaključak zastupnice SBB-a, Edite Đapo da se iznađu sredstva u budžetu kako bi se educirale agencije za provođenje zakona kako da postupaju prilikom hapšenja u prisustvu djece.

Usvojen je i zaključak zastupnika Damira Arnauta koji je predložio osnivanje privremene istražne komisije koja će istraziti aktuelno stanje u pravosuđu s posebnim osvrtom na VSTV.

Usvojen je zaključak zastupnika SDP-a Saše Magazinovića da Ministarstvo pravde u roku od 30 dana sačini i dostavi Parlamentarnoj Skupštni BiH analizu potrebnih izmjena zakona u oblasti pravosuđa s mišljenjem Evropske komisije.

Nisu usvojeni zaključci Jasmina Emrića, zastupnika SDA u vezi migrantske krize kojim se podržavaju zaključci Skupštine USK i prijedlozi mjera stabilizacije na području tog kantona, da se iznađu finansijska sredstva i da Vijeće ministara i sve nadležne institucije na državnom nivou uzmu aktivniju ulogu u rješavanju ovog problema.

Nije postojala enitetska većina iz RS.


(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar