Rešić: RS protiv Fonda za reformu javne uprave u BiH

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Ministrica uprave i lokalne samouprave Republike Srpske (RS) Lejla Rešić tvdi da Fond za reformu javne uprave u BiH nije ispunio svoju svrhu te da je formalno-pravno prestao da postoji krajem 2017.godine.

Foto: 24sata.info

RS je, kaže, opredijeljena da nastavi reformu javne uprave, ali je za nju neprihvatljiv način raspodjele novca u Fondu za reformu javne uprave.

Navela je da od 2014. godine u tom fondu, koji je uspostavljen 2006.godine, nisu podržani projekti koje je taj bh. entitet tražio te da su njih oko 90 posto sami finasirali.

-Fond je postao servis određenih ljudi, birokratsko tijelo iz kojeg nismo mogli dobiti podršku ni za jedan projekat. Fond je finansirao jedino obuke na računarima i kurs engleskog jezika - ustvrdila je Rešić i dodala da godinama nije dobila odgovor zašto je to tako i zašto međunarodne donatore ne zanima gdje idu novci njihovih poreskih obveznika.

Kaže da za Vladu RS ta vrsta projekata nije reforma javne uprave.

Vlada je, kako je navela, na prošloj sjednici usvojila Program razvoja javne uprave za period 2019.-2023. godina, što je, kaže, odgovor na izvještaj Evropske komisije, u kojem se konstatutuje da je RS kočničar procesa reforme javne uprave.

Navela je da su to neosnovane optužbe, kao što su slične tvrdnje iz Ureda koordinatora za reformu javne uprave „izvrtanje teza, jer RS mora biti jasno vidljiva u tom procesu”.

-Od početka reforme javne uprave uradili smo više zakona i projekata samostalno nego svi ostali nivoi vlasti zajedno, a za reforske projekte nismo dobili podršku iz Fonda - ustvrdila je Rešić na tvrdnje iz Ureda koordinatora za reformu javne uprave, da će inicirati pripremu Akcionog plana za implementaciju Strateškog okvira za reformu javne uprave iako još uvijek Strateški okvir nije usvojila Vlada RS, a što je jedan od ključnih razloga zastoja u procesu reforme javne uprave i uslova za približavanje BiH Evropskoj uniji.

(FENA)

 
Pošaljite Facebook komentar