Poljo predao akreditivna pisma predsjedniku Latvije

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Danskoj Emir Poljo jučer je predao akreditivna pisma predsjedniku Republike Latvije Raimondsu Vējonisu.

Foto: Ambasada BiH u Finskoj

Predaja akreditiva je obavljena u predsjedničkoj palati ''Riga''.

Prilikom svečane primopredaje akreditivnih pisama, predsjednik Vējonis je ambasadoru Polji zaželio uspješan rad, istaknuvši da Republika Latvija želi razvijati dobre odnose sa Bosnom i Hercegovinom kao strateški važnom zemljom u regionu zapadnog Balkana.

Također je istakao da je neophodno i dalje raditi na unapređenju bilateralne saradnje dviju zemalja što će se intenzivirati političkim konsultacijama koje su ovom prilikom dogovorene za jesen ove godine. 

Posebno je izrazio interesovanje o aktualnoj političkoj situaciji u BiH i evroatlantskim perspektivama naše zemlje.

Vējonis se posebno osvrnuo na iskustva Latvije u integracijskom procesu prema EU, ističući ovom prilikom svu posebnost koju karaterizira period pristupanja Evropskoj uniji u vrijeme kada je Latvija ispunjavala uslove za prijem u tu prestižnu međunarodnu uniju.

Govoreći o iskustvima Latvije, Vējonis je podsjetio na vrijeme kada je on bio na funkciji ministra odbrane Republike Latvije i kada je njegova zemlja prolazila kroz vrlo složen proces EU i NATO integracija. Izrazio je spremnost njegove zemlje da prenese iskustva u pogledu evroatlantskih integracija, ali i izrazio nadu da će se unaprijediti bilateralna saradnja osim na političkom i na ekonomskom, kulturnom i obrazovnom planu.

Ambasador Poljo je  izrazio svoje zadovoljstvo posjetom Republici Latviji i naglasio da će raditi na unapređenju bilaterlanih odnosa dviju zemalja.

Također, u nastavku razgovora, upoznao je Vējonisa o aktualnoj političkoj situaciji u BiH i njenim nastojanjima da ubrza proces evroatlantskih integracija s posebnim osvrtom na važnost punopravnog članstva naše zemlje u EU. Zahvalio na podršci Latvije, kao članice EU, koju pruža BiH na putu prema toj prestižnoj političkoj alijansi.

Tokom posjete Latviji, ambasador Poljo se susreo i sa Dagmāra Beitnere - Le Galla, potpresjednicom Parlamenta Latvije – Saeima, te imao niz susreta sa zvaničnicima Ministarstva vanjskih poslova te zemlje, saopćeno je iz bh.ambasade u Copenhagenu. 

(FENA)

Pošaljite Facebook komentar