Kolegijum u utorak usaglašava dnevni red hitne sjednice Predstavničkog doma

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Sjednica Kolegijuma Predstavničkog doma BiH zakazana je za utorak, 18. juna.

Foto: 24sata.info

Na predloženom dnevnom redu je usaglašavanje Kolegijuma Predstavničkog doma kao komisije o prijedlogu dnevnog reda 2. hitne sjednice ovog doma, koja je otvorena danas, ali je prekinuta zbog nepostojanja entitetske većine iz RS za izglasavanje dnevnog reda.

Ukoliko se Kolegijum ne postigne saglasnost, predsjedavajuća Predstavničkog doma dužna je sazvati nastavak sjednice i tačke staviti na glasanje u drugim krugu.

U drugom krugu glasanja da bi prijedlog bio odbijen, dvije trećine poslanika iz jednog entiteta mora biti protiv.

Kolegijum će, kako je najavljeno, razmatrati zahtjev poslanika Saše Magazinovića za razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine po hitnom zakonodavnom postupku, te Prijedlog zakona o elektronskoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektronske transakcije (P.Z.E.I.).

Na dnevnom redu je i određivanje nadležne komisije za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o Sudskoj policiji Bosne i Hercegovine, te nadležne komisije za razmatranje poslaničke inicijative Edite Đapo koja glasi: „Na osnovu člana 8. Poslovnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine ('Službeni glasnik BiH', br. 79/14, 81/15 i 97/15), podnosim poslaničku inicijativu kojom se Savjet ministara BiH obavezuje da donese okvirni zakon o implementaciji međunarodnih konvencija i ugovora''.

Kolegijum će biti upoznat sa obavještenjem poslanika Saše Magazinovića, Jasmina Emrića i Šemsudina Mehmedovića o preuzimanju Prijedloga zakona o izmjeni i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Na dnevnom redu je i zahtjev prvog zamjenika predsjedavajuće Predstavničkog doma Denisa Zvizdića za okončanje procesa imenovanja svih parlamentarnih komisija s ciljem punog funkcionisanja Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, kao i Prijedlog deklaracije o osuđenim za ratne zločine na prostoru Bosne i Hercegovine u periodu 1992. do 1995, čiji je predlagač poslanik Adil Osmanović.

 

 

 

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar