PD PFBiH: Zaustaviti aktivnosti RS na formiranju rezervnog sastava policije

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine traži od predstavnika međunarodne zajednice u BiH, prije svega Ureda viskog predstavnika koji ima izvršni mandat definisan Dejtonskim sporazumom, da zbog narušavanja sigurnosti i uznemirenosti građana BiH, odmah i neodložno zaustavi antidejtonske aktivnosti na donošenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima Republike Srpske.

Arhiv / 24sata.info

Od nadležnih državnih institucija traži procjenu sigurnosno-političke situacije u zemlji nakon usvajanja nacrta spomenutog zakona.
 
Poziva Vladu FBiH i preporučuje kantonalnim vladama, radi sveukupnog sigurnosnog ambijenta na području FBiH, da popune aktivni policijski sastav u sladu s pravilnicima o unutrašnjoj sistematizaciji radnih mjesta policijskih službenika, kao i njihovo adekvatno opremanje.
 
Ako aktivnosti na donošenju zakona u RS-u ne budu obustavljene, Federacija će preduzeti adekvatne mjere na zaštiti sigurnosti svih građana.
 
To su zaključci današnje vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine koja je bila posvećena sigurnosnoj situaciji nakon najava iz Republike Srpske o formiranju rezervnog policijskog sastava.
 
Nakon višesatne rasprave, zaključke je sublimirao i ponudio na glasanje Kolegij Doma.
 
Zastupnici Kluba HDZ-HNS nisu prisustvovali glasanju, a tokom rasprave je predsjedavajući Mladen Bošković izjavio da taj klub ne bi podržao donošenje zakona o uvođenju rezervnog sastava policije u Federaciji BiH.
 
Sjednica je završena a njeno održavanje inicirao je zastupnički klub DF-GS.

 

(FENA)

Pošaljite Facebook komentar