Čelnici regije u Tirani: EU da se proširi na Zapadni Balkan zbog geopolitičkog značaja

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Učesnici samita procesa Brdo-Brioni u Tirani pozvali su danas Evropsku uniju (EU) da razmotri proširenje na zapadni Balkan kao pitanje od geopolitičkog značaja.

Foto: 24sata.info

"Puna integracija zemalja zapadnog Balkana u evropski sistem vrijednosti važan je faktor sveukupne evropske stabilnosti", navodi se u zajedničkoj izjavi prihvaćenoj na samitu.
 
Učesnici su u završnoj izjavi naglasili da zemlje kandidati moraju ispuniti sve standarde EU, te pozvali na fleksibilnije i brže odvijanje pregovaračkog procesa.
 
Pozdravljen je Prespanski sporazum između Skoplja i Atini o promjeni naziva Makedonije u Sjevernu Makedoniju koji je otvorio mogućnost nastavka evroatlantskih integracija te zemlje.
 
"Takvi primjeri pokazuju put prema jačanju evropskih i evroatlantskih veza unutar regiona", ističe se u izjavi.
 
Samit u Tirani održava se nekoliko sedmica uoči samita čelnika EU početkom juna na kojem bi trebalo da bude donesena odluka o mogućem formalnom početku pristupnih pregovora EU sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, zemljama koje su u statusu kandidata za članstvo u Uniji.
 
Ovogodišnji samit organizovao je predsjednik Albanije Ilir Meta, a uz supredsjedavajuće inicijative - hrvatskog i slovenačkog predsjednika Kolindu Grabar-Kitarović i Boruta Pahora. Na skupu su učestvovali predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, te predstavnici Sjeverne Makedonije i Kosova, zemalja koje se nalaze u različitim fazama procesa približavanja EU.
 
Na skupu je učestvovala i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i sigurnost Federica Mogherini, te, kao počasni gost, poljski predsjednik Andrzej Duda.
 
Riječ je o redovnom godišnjem zasjedanju predstavnika zemalja uključenih u inicijativu koju su 2013. zajednički pokrenule Hrvatska i Slovenija.

 

(SRNA)

Pošaljite Facebook komentar