Iduće sedmice sjednice oba doma Parlamenta FBiH

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Oba doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zasjedat će iduće sedmice.

Foto: 24sata.info

Predstavnički dom je za ponedjeljak, 13. maja, najavio tematsku sjednicu povodom migrantske krize i posljedične humanitarno-sigurnosne situacije naročito u Unsko-sanskom kantonu.

Predsjedavajući Elvir Karajbić kazao je za Fenu da su zastupnici iz tog kantona, inače inicijatori ovog zasjedanja, uputili u proceduru i prijedlog mogućih zaključaka s preporukama za poštivanje Konvencije o izbjeglicama, angažman državnog nivoa u ublažavanju posljedica migrantske krize, kao i za pomoć Federacije, koliko je moguće, za zdravstvene kapacitete i sigurnosne granične službe. Prema Karajbićevim riječima, na sjednicu treba da dođu i premijer te policijski komesar Unsko-sanskog kantona.

Za isti dan je sazvana i vanredna sjednica Doma, a jedina najavljena tačka dnevnog reda je rezolucija povodom presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

Budući da je za 13. maj najavljeno i treće zasjedanje, također vanredno, Karajbić kaže da je moguće prolongiranje za naredni dan. Najavljena tema je usložnjavanje sigurnosne situacije - u oblasti unutrašnje sigurnosti - u vezi s aktivnostima na uspostavi rezervnog policijskog sastava entiteta RS.

I Dom naroda Federalnog parlamenta će se sastati iduće sedmice, prvi put vanredno u aktulenom mandatu, u četvrtak, 16. maja. Teme su između ostalog vezane za finansijske planove pojedinih federalnih zavoda, agencija i fondova, informisanje delegata Doma o unutrašnjem i vanjskom dugu Federacije zaključno s 2018. godinom, planirano zaduživanje u 2019. i lanjsko izvršavanje federalnog budžeta.

Uz sve navedene i brojne druge tačke dnevnog reda, iduća sedmica bi trebalo da bude u znaku intenzivne aktivnosti Federalnog parlamenta.


(FENA)

Pošaljite Facebook komentar