Komšić: Veoma važno da se u BiH podsjećamo na Dan pobjede nad fašizmom

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je poruku građanima povodom obilježavanja 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope.

Željko Komšić / 24sata.info

- Sutra obilježavamo 74. godišnjicu pobjede nad fašizmom. Nažalost, i nakon toliko godina, pojavni oblici fašizma prisutni su i danas u našoj zemlji, ali i širom  Evrope. Stoga, veoma je važno da se u Bosni i Hercegovini neprekidno podsjećamo na datum 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom, koji se ujedno obilježava i kao Dan Evrope - navodi se u saopćenju.

Komšić je istakao da se na taj način ističe antifašističko opredjeljenje većine građana Bosne i Hercegovine, države koja je često bila na udaru fašizma i fašističkih ideologija.

 - Važno je da se antifašizam, kao univerzalna civilizacijska vrijednost, dodatno učvrsti i prezentira kao nasušna potreba svih građana, koji antifašističku borbu zapravo smatraju svojom borbom. Kao dio evropskog kontinenta, uvijek treba pokazivati da se nalazimo na pravoj i pravilnoj strani svjetske historije, tako što ćemo njegovati tekovine antifašističke borbe i time pokazati da fašizmu nije mjesto u Bosni i Hercegovini- istakao je Komšić, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.


(FENA)

Pošaljite Facebook komentar