SDA inicira formiranje rezervnog sastava policije u FBiH

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Stranka demokratke akcije zatražila je od svojih kadrova u svim nadležnim institucijama i tijelima da pokrenu inicijativu za popunu i opremanje aktivnog sastava policije u Federaciji BiH i kantonima u skladu sa trenutno važećim standardima.

Foto: 24sata.info

Istovremeno je zatraženo da se zvanično pokrenu procedure za izmjene zakona u FBiH i kantonima kojima će se omogućiti uvođenje rezvernog sastava policije.
 
S obzirom da su se MUP entiteta RS i Narodna skupština RS oglušile na upozorenja i apele domaćih i dijela međunarodnih zvaničnika, te utvrdile nacrt zakona kojima će rezverni sastav policije biti uveden u entitetu RS, ovakav odgovor smatramo nužnim i jedino ispravnim, kako se ne bi narušio balans policijskih snaga u entitetima.
 

Očekujemo od ostalih političkih stranaka u FBiH da se pridruže i podrže ovu inicijativu.
 
SDA će, također, poduzeti sve zakonske mogućnosti da se iz novog zakona u entitetu RS ukloni odredba o tzv. legendiranju, koja bi omogućila izdavanje lažnih bh. dokumenata za navodno izvođenje policijskih akcija. Takva odredba protivna je važećim zakonima i policijskim standarima, a njome bi se omogućile brojne zloupotrebe i narušila sigurnost.

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar