Čović i Dodik: Jedini način da se riješi pitanje PIC-a je da se raspusti

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Stranačke delegacije HDZ-a i SNSD-a, predvođene predsjednicima stranaka Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom, održale su danas u Mostaru sastanak.

Čović i Dodik / 24sata.info

Na sastanku je bilo riječi o izmjenama Izbornog zakona, formiranju Vijeća ministara, evropskom putu BiH…

Čović je nakon sastanka kazao kako mu je “zadovoljstvo ugostiti predsjednika Dodika jer s njim ima korektan partnerski odnos koji grade godinama”.

"Razgovarali smo o aktuelnoj političkoj situaciji i uspostavi vlasti. Nema nijednog razloga da uspostava vlasti na nivou BiH ne ide brže. Potrebno je taj posao završiti u najkraćem roku. Dogovorili smo se da naš evropski put nema alternative”, kazao je Čović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je kako je očigledno da u BiH ništa ne može ići tako brzo, te je pozvao političke predstavnike u BiH da kao, kako je kazao, politički predstavnici svojih naroda sjednu za sto i urade posao za koji su dobili mandate na izborima.

„Mi ćemo podržati sve ono što HDZ traži kada je u pitanju izmjena izbornog zakonodavstva. To je apsolutno fer, i u tim prijedlozima nema špekulacija. U njemu je politička čistoća u činjenici da je BiH zemlja tri naroda i dva entiteta i nije fer da jedan narod bira predstavnike drugom narodu“, kazao je Dodik nakon sastanka. 

“Osnovni element nestabilnosti u BiH jeste pokušaj stalnog zauzimanja pozicija koje pripadaju drugima. S naše strane mogu reći da ćemo podržati takav pristup, i kada dođe do rasprave o tome apsolutno ćemo biti na strani jednog takvog rješenja. U tom kontekstu treba gledati i rješenje pitanja Sejdić - Finci, bez obzira što neki imaju neka velika očekivanja. Ono neće biti riješeno osim u smislu da ljudi dobiju priliku da imaju neko svoje pravo”, istakao je Dodik. 

Dodao je kako niko ne želi doći u poziciju da mu drugi biraju predstavnike. 

“BiH nije zemlja koja se može srediti u političkom smislu kako vidimo u nekim zemljama monoetničkog karaktera. Ovdje žive tri konstituvna naroda, postoje neke podjele među ljudima i one moraju biti izbalansirane kako bi se moglo biti ovdje sigurno. Niko ne želi da bude doveden u poziciju da mu drugi biraju prestavnike I da se onda odlučuje na taj način”, kaže predsjednik SNSD-a.

On je istakao kako je njegova stranka dobila povjerenje srpskog naroda na izborima, dok su HDZ i Čović dobii podršku hratskog naroda, te da o tome treba voditi računa i prilikom biranja nove vlasti. 

„Što se tiče evropskog puta dijelimo zajedničke vrijednosti. Čović je kao član Predsjedništva BiH radio na tome, i nadam se da ćemo uskoro doći do kandidatskog statusa. Vjerujemo da je ovo nova prilika za BiH i da kandidatski status treba riješiti neka otvorena pitanja koja ovdje dugo egzistiraju“, smatra Dodik. 

On je podsjetio da i situacija u EU danas nije ista kao ranije, te da je nakon evropskih izbora u maju moguće da dođe do nekih novih promjena.

"Nijedan naš potez nije bio na štetu trećeg i to mora da se zna. Samo primitivci mogu da razmišljaju da ovdje postoje neke skrivene namjere i teorije zavjere”, poručio je Dodik.

Čović je najavio da u srijedu u Sarajevu ima sastanak s prestavnicima SDA, s kojima će razgovarati o formiranju vlasti u BiH.

„Imat ćemo sličan koncept razgovora. Na svaki sastanak idem s ciljem da se dogovorim, ali za svaki dogovor treba imati i drugu stranu. Rezultati izbora su takvi da se legitimno uspjelo ostvariti na jednom nivou. Mora se riješiti pitanje Izbornog zakona, jer ćemo već na lokalnim izborima ponovo doći u istu situaciju da govorimo o tome da jedan narod drugom bira predstavnike. Vjerujem da je došlo vrijeme da uspostavimo Vijeće ministara“, kazao je lider HDZ-a Dragan Čović.

On je istakao da je pitanje izbornog rukovodstva jedno od pitanje koje treba riješiti na putu riješavanja kandidatskog statusa BiH.

"Jedini način da se riješi pitanje PIK-a jeste da se ono raspusti. Oni su samoproglašeni i glavni krivi za krizu u BiH. Oni su napravili sistem koji samo generiše probleme u BiH, ali nikako rješenja. Navikli smo da smo Čović i ja uvijek glavni krivci, dok su miljenici međunarodne zajednice SDA i Izetbegović. Nekoliko godina već ne čitam, ne pratim niti me zanima komunike PIK-a“, kazao je Dodik.

Čović je dodao kako bi, da nije bilo Deklaracije HNS-a, uslijedila reakcija međunarodnih predstavnika zbog nečeg drugo, jer njima uvijek treba nešto oko čega će se dignuti prašina.

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar