Dan Preda: Najurgentnije odgovoriti na pitanja EK, neki žele od EU napraviti BiH

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić danas su na sastanku sa stalnim izvjestiocem Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Cristianom Danom Predom konstatovali da je najurgetnije riješiti pitanje davanja odgovore na dodatna pitanja Evropske komisije.

Foto: FENA

- Očekujem da u narednim danima Vijeće ministara BiH kompletira te odgovore. Postoje određeni problemi u poglavlju koji se tiče obrazovanja imajući u vidu različite nadležnosti državnog, entitetskih, kantonalnih nivoa - kazao je Džaferović.

Osim toga, akcenat je stavljen na funkcioniranje parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje.

- To je staro pitanje. Taj parlamentarni odbor Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje čini određena grupa zastupnika iz Evropskog parlamenta i naša zajednička komisija za evropske integracije pri PSBiH - pojasnio je Džaferović.

Unutar navedenog tijela, kako je podsjetio, već duže vrijeme se vodi rasprava o načinu odlučivanja navodeći da je tu problem sa „stavom zastupnika iz državnog parlamenta koji dolaze iz RS-a“.

- Evropski parlament ima svoja pravila i jasno mišljenje da BiH treba da prihvati pravila i način odlučivanja u tom odboru u skladu sa preporukama Evropske komsije. Kazali smo da ćemo nakon što se uspostave komisije u državnom parlamentu mi iz Predsjedništva pokušati održati sastanak sa članovima tog odbora iz BiH i članovima tog odbora iz Evropskog parlamenta - poručio je Džaferović.

Preda je ocijenio realnim da BiH u ovoj godini dobije kandidatski status i to prije izbora za Evropski parlament.

Vaši političari žele da od Evropske unije naprave veliku Bosnu i Hercegovinu, a zapravo bi trebalo biti obratno, poručio je danas u Sarajevu izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH, Cristian Dan Preda.

Preda je nakon sastanka sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem u obraćanju medijima posebno naglasio neophodnost da se što prije odgovori na dodatna pitanja Evropske komisije, a iskoristio je i priliku da kritikuje bh. parlamentarce.

"Mi smo usvojili izvještaj koji se tiče BiH, ali još nije uspostavljen zajednički odbor koji bi podjednako sačinjavali parlamentarci iz BiH i EU. Ovaj odbor bi omogućavao jedan konsolidovani zajednički rad na evropskom putu Bosne i Hercegovine", istako je Dan Preda te dodao:

"Nažalost, protekle su tri godine, a da nismo uspjeli uvjeriti naše prijatelje iz Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine da dođu i da radimo na ovim pitanjima. Pokušali su da u zajedničko tijelo između ova dva parlamenta uvedu pravila koja se koriste u radu i poslovanju u Bosni i Hercegovini i na taj način su htjeli transformistati EU da postane jedna velika BiH. Treba biti obrnuto - da BiH postane dio EU, a ne da EU transformišemo u jednu veliku BiH".

Dan Preda je urgirao na vlast u Bosni i Hercegovini da se što prije pošalju odgovori na dodatna pitanja Evropske komisije.

"Molim građane i medije u BiH da uvjere svoje parlamentarce da rade sa kolegama iz EU. Još čekamo na odgovore na dodatna pitanja EK, kandidatski status ovisi o ovim odgovorima. Podsjećam vas da su dodatna pitanja upućena u junu 2018. godine, sada smo u januar 2019. Rekao bih da malo predugo sve to traje. Nadam se da će se ovo pitanje prvo riješiti", jasan je bio izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH.

Dan Preda je također poručio bh. vlastima da što prije formira vlast na svim nivoima jer su izbori bili još u oktobru 2018.


(FENA)

Pošaljite Facebook komentar