Izetbegović: U BiH nikada ne bi nastao problem da nije bilo uticaja Zagreba i Beograda

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je danas u Sarajevu kako u BiH nikada ne bi nastao problem da nije bilo uticaja Zagreba i Beograda.

Bakir Izetbegović / AA

"Da smo mi ovdje bili sami sa Hrvatima i Srbima, Alija bi definitivno to uradio na način da svi budu zadovoljni, da ova zemlja napreduje i da svi žive u miru”, poručio je Izetbegović.

Izetbegović je govorio na akademiji “Sjećanje na Aliju Izetbegovića”, u amfiteatru Memorijala Kovači, organizovanoj povodom 93. godine od rođenja prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Govorio je o svojoj porodici kroz slajd prikaz popraćen porodičnim fotografijama, kao i autentičnim fotografijama najvažnijih događaja iz života njegovog oca Alije Izetbegovića.

Izetbegović je pričao i o pradjedu Aliji Izetbegoviću, koji je služio vojsku u Istanbulu, gdje je upoznao djevojku Sidiku Dževrak iz Uskudara, koju je potom i oženio, zatim o “Sarajevskom procesu”, Alijinom boravku u zatvoru, vremenu agresije na BiH, te periodu nakon toga.

Govoreći o ocu, Izetbegović je kazao kako kao mlad čovjek nije imao tu neku disciplinu, već je uvijek pomalo bio buntovnik.

“Privlačile su ga velike ideje, revolucije. U jednom momentu je bio privučen komunizmu, ali ne zadugo. Jer komunizam je faktički bio ateizam, a on je bio oduvijek vjernik. Nije puno učio, ali je mnogo čitao. Imao je vrlo širok dijapazon afiniteta i interesovanja prema vjeri, filozofiji, politici. Zanimljivo je da je kao vrlo mlad čitao Hegela, Kanta, sa razumijevanjem. Zanimalo ga je mjesto muslimana i islama u tom svijetu koji se naglo mijenjao”, rekao je Izetbegović.(AA)

Pošaljite Facebook komentar