VIDEO / Adem Zolj imenovan za premijera KS: Red se mora uvoditi

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici izglasali su imenovanje nove Vlade Kantona Sarajevo, a novi premijer bit će kadar SDA Adem Zolj.

Foto: FENA

Za imenovanje nove Vlade KS, odnosno premijera Zolja glasalo je 19 zasupnika, 10 je glasalo protiv, a jedan je bio suzdržan.
 
Podnoseći ekspoze zastupnicima Skupštine KS, Zolj je rekao da Kanton Sarajevo predstavlja politički, ekonomski, obrazovni, kulturni, administrativni i duhovni centar države Bosne i Hercegovine i njezinu glavnu integrativnu snagu.
 
Istakao je da će Vlada KS u svom radu poštivati načela transparentnosti rada, sigurnosti,  pravednosti, timskog rada, odgovornosti, zapošljavanja – otvaranja novih radnih mjesta.
 
- Red se mora uvoditi i čovjek se mora prihvatiti te dužnosti. Želim se boriti u realizaciji projekata, a za to je potreban ljudski resurs - rekao je pored ostalog Zolj i naglasio da će rad Vlade KS biti referiran na još jače reformske procese kantona u svim resorima.
 
Također će raditi na stvaranju povoljnijeg ambijenta za realizaciju razvojnih i kapitalnih projekata, između ostalog u oblasti saobraćajne infrastrukture, komunalne privrede, obrazovanja, razvoja turizma, javne uprave, zdravstva, zaštite okoliša....
 
Po njegovim riječima, veoma bitan segment djelovanja trebalo bi da bude i sigurnosna situacija u Kantonu, te je pozvao na odlučnu borbu protiv kriminala i korupcije.
 
- U ovoj godini, naše aktivnosti će biti posebno usmjerene na realizaciju nekoliko kapitalnih projekata: početak realizacije projekta Smart city – "Sarajevo pametan Grad", uspostava elektronskog sistema za upravljanje protokolom - istakao je Zolj.
 
Zolj je rekao da će, pored ostalog, raditi i na završetku izgradnje Južne longitudinale, izgradnji I i IX transferzale, stvaranju uvjeta za početak izgradnje parking prostora te početak rekonstrukcije tramvajske pruge, nastavak izgradnje biciklističkih staza, te ubrzanje dinamike rekonstrukcije vodovodne mreže u Kantonu.
 
Ministri u Vladi ostaju isti, kao i u prethodnoj postavci.
 
Tako će ministar Mario Nenadić i dalje biti na čelu Ministarstva pravde i uprave, Čedomir Lukić – Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i okoliša, Senad Hasanspahić – Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture, Mujo Fišo – Ministarstvo saobraćaja, Vedran Mulabdić – Ministarstvo unutrašnjih poslova, Muharem Šabić - Ministarstvo privrede. 
 
Također, ministar Jasmin Halebić ostao bi na čelu Ministarstva finansija, Zilha Ademaj – Ministarstvo zdravstva, Elvir Kazazović – Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade, Mirvad Kurić – Ministarstvo kulture i sporta, Amela Dautbegović – Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice, Muharem Fišo – Ministartvo za boračka pitanja.
 
Skupština Kantona Sarajevo je 19. marta izglasala nepovjerenje Vladi KS-a koju je predvodio Elmedin Konaković. Za taj prijedlog glasalo je 20 zastupnika, tri su bila 'protiv', dok je 11 zastupnika bilo suzdržano.

(FENA)

Pošaljite Facebook komentar