Borenović: Vlast u RS-u za više od pola milijarde KM povećala cijenu autoputa

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović tvrdi da je vlast u RS-u povećala cijenu izgradnje autoputa Banja Luka-Doboj za čak 503 miliona KM.

Arhiv / 24sata.info

Podsjeća na odluku iz marta 2012. godine, po kojoj je cijena autoputa Banja Luka-Doboj iznosila 670 miliona KM, ili po kilometru 9,3 miliona KM.
 
- Konačna cijena koja je sada navedena u odluci koja je na ratifikaciji u zajedničkim institucijama BiH je 1,17 milijardi KM. U tom dokumentu je Vlada tražila da se cijena koriguje i sada je ona 1,17 milijardi KM - naveo je Borenović. 
 
Optužio je vlast u RS-u da o tome ništa nije navela u odluci koju je dostavila Narodnoj skupštini RS-a, po pitanju novog zaduženja za izgradnju tog autoputa.
 
- Poslanici PDP-a se osjećaju prevareno, jer su ovo frapantni podaci. Sve ovo je postalo neodrživo, pa i bezobrazno od Vlade RS-a, jer će na kraju autoput koštati za oko pola milijarde više u odnosu na osnovnu cijenu, predloženu Narodnoj skupštini - rekao je Borenović na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.
 
Po sadašnjim projekcijama vlasti u RS-u, cijena po kilometru tog autoputa bit će oko 17 miliona KM ili za sedam miliona KM više u odnosu na prvi plan.
 
Cijeli projekat će, kaže, time biti skuplji za čak 70 posto, neračunajući kamate za otplatu kredita za izgradnju tog autoputa.
 
- Ovo pokazuje kako se vlast odnosi prema javnom dobru i građanima - ukazao je predsjednik PDP-a.

 

(fena)

Pošaljite Facebook komentar