SDP: Pozivamo Konakovića da prijavi kriminalce i javnosti kaže ko i kako ih krade

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine pozdravlja izjave premijera Konakovića koji je poslije pune tri godine obavljanja funkcije premijera napokon odlučio javno progovoriti o prisustvu kriminala u javnim preduzećima Kantona Sarajeva.

Nermin Nikšić / 24sata.info

U stilu narodne izreke bolje ikad nego nikad, za nas u SDP-u ovakav istup predstavlja malu satisfakciju zbog potvrde ispravnosti naših stavova koje smo u više navrata javno iznosili. To je ujedno još jedna potvrda i stavova Evropske komisije da živimo u državi zarobljenoj od strane politike sa kriminalnom pozadinom.

Zato pozivamo premijera Konakovića da javnost i nadležne organe upozna sa svojim saznanjima o kriminalnim radnjama kadrova SDA u javnim preduzećima i da službeno podnese krivične prijave protiv svih za koje ima saznanja da su radili suprotno zakonu, a posebno za one koji su to radili sa političkom podrškom.

Na isti način, a imajući u vidu težinu javno iznesenih kvalifikacija od strane Konakovića, istražni organi imaju obavezu i dužnost po službenoj dužnosti pokrenuti istražne radnje i postupke protiv odgovornih.

Ovim putem pozdravljamo i priznanje iz prve ruke kako postoji stranačka zloupotreba policijskih struktura, prije svega SDA, u smislu montiranja procesa političkim neistomišljenicima na što SDP godinama ukazuje i dokumentuje.

Vrijeme koje je pred nama pokazat će koliko je Konaković bio ozbiljan i iskren u svojoj namjeri da se bori protiv korupcije i kriminala.

Želimo javno poručiti da smo kao opozicija, spremni vladi koju predvodi dati podršku u borbi protiv korupcije i kriminala ukoliko budu principijelni i istrajni u tome.

Svakako da je ta podrška uslovljena činjenicom da ovakav njegov istup nije samo produkt političkog marketinga i lične samopromocije u izbornoj godini.

Podsjećamo da smo sličnu situaciju imali prije dvije godine kada je Konaković najavio odlučnu borbu protiv nelegalnih korisnika vode u Sarajevu kao i to da će javno objaviti spisak tajkuna i hotelijera bliskih SDA koji kradu vodu u milionskim iznosima. Nažalost, javnost je tada ostala uskraćena kako za imena, tako i za konkretne aktivnosti da se to zaustavi.

Zbog toga ćemo i ovom prilikom vidjeti hoće li ovu priču pratiti odgovarajuća djela.


(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar