Američki profesor bh. porijekla Mirsad Hadžikadić kandidat za Predsjedništvo BiH

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Američki profesor bosanskohercegovačkog porijekla Mirsad Hadžikadić potvrdio je za Face TV da će na oktobarskim izborima biti kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda. Vrijeme je da se ljudi, prije svega mladi, aktiviraju i da preuzmu odgovornost za ovu državu. Želim da budem jedan od onih koji će doprinijeti tom procesu, poručio je Hadžikadić.

Foto: 24sata.info

Rođeni je Banjalučanin, ali od 1984. godine boravi u SAD-u, gdje je i doktorirao 1987. godine. Osnivački je dekan Koledža za informacione tehnologije Univerziteta Sjeverne Karoline u američkom gradu Šarloti, a na istom univerzitetu je i direktor Instituta za kompleksne sisteme kao i direktor svih programa za analizu podataka.
 
Takođe, suosnivački je predsjednik Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti, ali i dobitnik nagrada za životno djelo grada Šarlote.
 
U razgovoru za Face TV otkrio je da će biti nezavisni kandidat u utrci za člana Predsjedništva BiH, ali da iza njega stoji mnogo ljudi i nada se da će biti organizovani kao politički pokret.
 
"Spremamo političku organizaciju u kojoj ćemo raditi. Ne želim formirati stranku koja će biti vezana isključivo uz jednog čovjeka, u ovom slučaju uz mene, jer takve stvari nikada ne mogu da prođu. Radi se o ideji koja je u interesu države. Za konkretne promjene potrebne su masovne akcije", istakao je Hadžikadić.
 
Kako je najavio, u nedjelju će u Sarajevu biti održan inicijalni sastanak na kojem će se definisati način na koji će pomenuta politička organizacija nastupiti na izborima u oktobru.
 
"Tom prilikom ćemo početi razmišljati o načinu organizacije, procesa i konkretnim akcijama koje treba da preduzmemo kako bismo bismo izašli na izbore. Tada će početi proces našeg sazrijevanja kako bismo saznali na koji način je najbolje da se organizujemo. Razmišljali smo i o imenu, pa su moguće opcije Platforma za progres, Progresivna stranka, Pokret za progres i slično, dakle nešto što će naznačiti drugačiji put ili razmišljanje. Za nas progres predstavlja država, funkcionalna ekonomija i mladi", pojasnio je Hadžikadić.
 
(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar