VIDEO / Erdogan: Pitanje Hrvata u BiH je vezano uz Daytonski sporazum, ne dajemo direktive

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović doputovala je u utorak poslijepodne u jednodnevni radni posjet Ankari, gdje ju je u predsjedničkoj palači primio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

VIDEO / Foto: 24sata.info

Turski predsjednik Erdogan je nakon sastanka s predsjednicom Grabar-Kitarović rekao da su razgovori bili vrlo plodni i korisni.
 
"S Hrvatskom smo, koja je od 2013. članica EU, nastojali pojačati međusobnu saradnju. Na ovim sastancima smo prošli i kroz regionalne i međunarodne odnose. Vrlo je važna i naša vojna saradnja. Odnose Hrvatske i Turske treba još više konkretizirati na raznim poljima", rekao je Erdogan nakon sastanka, prenosi Dnevnik.hr
 
U svom je govoru hvalio i ekonomsku saradnju Hrvatske i Turske te govorio da su dvije zemlje na istoj strani i što se tiče borbe protiv terorizma. 
 
"Ovu posjetu smatram vrlo korisnom, plodnom i uspješnom. Ovo je vjetar u leđa razvoju naših bilateralnih odnosa, ali i odnosa u regiji koju dijelimo", rekao je Erdogan. 
 
Razgovarali su i o stanju u BiH, a Erdogan je rekao da je to vezano uz Daytonski sporazum te da je položaj Hrvata unutrašnje pitanje BiH.
 
"Imamo stalnu težnju da pomognemo, ali bez direktiva kako treba raditi", rekao je Erdogan. 
 
"Želim naglasiti veliku važnost ustavne jednakosti sva tri konstitutivna naroda u BiH i potrebe da se nastavi s ustavnim reformama", rekla je Grabar-Kitarović, dodajući kako su se složili da je članstvo u NATO-u put za sve zemlje u jugoistočnoj Europi, a Hrvatska će im pružiti pomoć.
 
Grabar-Kitarović je rekla da su razgovarali o stanju u Evropi, migracijama i sigurnosnim prijetnjama.
 
"Hrvatska i Turska imaju izvrsne odnose. Nemamo otvorenih pitanja, ali ima prostora za poboljšanje, naročito na području privrede i investicija", rekla je Grabar-Kitarović, dodajući da vjeruje kako trgovinska razmjena dviju zemalja može dostići milion eura. Pozvala je turski narod da posjeti Hrvatsku.
 
Zahvalila je i Turskoj na pomoći brojnim migrantima.
 
"S tim problemom ćemo se morati suočavati i u narednim desetljećima, ne samo zbog rata, nego i zbog klimatskih promjena i međunarodne sigurnosti."

 

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar