Inzko poziva političke lidere da odbace neodgovornu retoriku

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Visoki predstavnik Valentin Inzko izražava duboku zabrinutost zbog nedavnih razdornih izjava pojedinih visokorangiranih političkih i institucionalnih lidera koje podsjećaju stanovnike Bosne i Hercegovine na tragične sukobe iz devedesetih, i koje nisu u skladu sa dugoročnim naporima na promociji mira, stabilnosti i prosperiteta Bosne i Hercegovine.

Arhiv / 24sata.info

Takva ratnohuškačka retorika je potpuno neprihvatljiva u kontekstu Dejtonskog mirovnog sporazuma. 
 
U svjetlu ovih izjava, kao i drugih reakcija bh. političkih lidera koje nisu doprinijele spuštanju tenzija, visoki predstavnik želi ponoviti sljedeće:  
 
•    Bosna i Hercegovina je jedinstvena, suverena zemlja koja se sastoji iz dva entiteta.  Entiteti nemaju pravo da se odcijepe od Bosne i Hercegovine i u pravnom smislu postoje isključivo temeljem Ustava BiH. Suverenitet i teritorijalni integritet  Bosne i Hercegovine zagarantiran je međunarodnim pravom i ne može biti predmet rasprave;
 
•    Sve stranke moraju poštivati institucije Bosne i Hercegovine te im omogućiti da neometano djeluju i donose odluke.  Potezi stranaka koji bi paralizirali institucije Bosne i Hercegovine su neprihvatljivi, budući da državne institucije moraju biti u mogućnosti da provode svoj mandat u skladu sa Ustavom BiH.
 
Visoki predstavnik poziva nosioce javnih funkcija da odbace neodgovornu retoriku i da  umjesto toga intenziviraju napore na poboljšanje rada institucija na svim nivoima vlasti, a u korist svih građana Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz  OHR-a.

 

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar