Čović: Jedna od tema sastanka u Beogradu bit će i državna granica

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović je danas u Sarajevu, na druženju s novinarima, najavio da će prilikom posjete članova Predsjedništva BiH Beogradu početkom decembra jedna od tema razgovora biti i državna granica.

Foto: 24sata.info

- Nadam se da smo u ovih 15-dana u stanju to pripremiti. Ne vidim ni jednog problema da tri člana Predsjedništva BiH imaju jedinstven stav oko ovog pitanja - kazao je Čović.     
 
Upitan da prokomentira izjavu Bakira Izetbegovića da će Kosovo biti priznato, Čović je odgovorio: „Što se tiče pozicije Kosova, mislim da oko toga imamo jedan jasan stav, ja bi to mogao nazvati faktički našim službenim stavom u BiH da će odnosi prema Kosovu biti onakvi kakve moramo usuglasiti s prijateljima s kojima ćemo imati službenu posjetu 6. i 7. u Beogradu, u Srbiji“.
 
- Znači, ne dolazi u obzir bilo kakva rasprava o bilo kakvim temama, a da na toj razini to nije usuglašeno. Ne znam šta je kolega Izetbegović kazao o tome, ali sam siguran da će te aktivnosti pratiti, prije svega, zvaničan službeni stav službenog Beograda - kazao je Čović.  
 
Na novinarsko pitanje u vezi sa spekulacijama koje su se pojavile u medijima da ove godine ne učestvuje u organizaciji proslave Dana državnosti, 25. novembra, Čović je odgovorio da su u zadnje tri godine redovito uredi hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva organizirali s jednakom pažnjom 1. mart i 25. novembar.
 
- Ovaj put, ja sam u to vrijeme odsutan. Imao sam iskrenu želju da to organiziramo po dosadašnjem modelu, ili prije tog mog odlaska, znači da 19. novembra obilježimo 25. novembar pošto pada u subotu, a u najgorem slučaju da to bude u ponedjeljak. To sam predložio kolegi Izetbegoviću. On je rekao da se s tim ne slaže i on je odradio posao na način da je kao bošnjački član Predsjedništva BiH uputio poziv za obilježavanje Dana državnosti 25. novembra - pojasnio je Čović.
 
Dodaje kako mu je jutros rekao da je to neprimjereno, „da to nismo trebali tako uraditi, da će biti prvi put u ove tri godine da to radimo na taj način“.
 
- Žao mi je zbog svih onih koji drže do ovih datuma da smo se pri kraju svog mandata počeli igrati sa datumima. Ja ću uputiti javnu čestitku svim žiteljima Federacije BiH, odnosno BiH kada je taj datum u pitanju - kazao je Čović.
 
Govoreći o odnosima unutar parlamentarne većine u Federaciji BiH kazao je da je „jasno da mi više ne možemo donijeti zajednički ni jednu bitniju odluku kada je u pitanju razina Federacije BiH“.
 
- Istina, to manje utječe na odnose u BiH - naveo je Čović.
 
Najvio je da će sutra u Mostaru imati radni ručak s predsjednikom SBB BiH Fahrudinom Radončićem „na sve teme, prije svega jednog korektnog odnosa kojeg gradimo, a i na realnost funkcioniranja vlasti“.

(FENA)

Pošaljite Facebook komentar