Federica Mogherini: U Trstu je poslata jasna poruka Balkanu

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Na samitu Zapadnog Balkana u Trstu poslata je "jasna poruka" da su vrata EU otvorena za Balkan i da se nastavlja put ka ujedinjenoj Evropi.

Foto: 24sata.info

To je poručila visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federica Mogherini.
 
Ona je na svom blogu navela da je tokom samita rađeno i na nekim praktičnim projektima za regionalnu saradnju, unapređenje transporta i povećanje razmjene na Balkanu.
 
Mogherini je naglasila da je samit u Trstu bio i prilika za "dug razgovor" sa francuskim predsjednikom Emanuelom Macronom o Balkanu i Africi, kao i o situaciji u Zalivu i evropskoj odbani.
 
U tekstu je navela da je proteklu nedjelju provela na relaciji između Brisela, Trsta i Pariza radeći na "pet važnih pitanja" za bezbjednost i rast na kontinetu: Balkan, Sahel, zajednička odbrana, odnosi EU sa Rusijom i Sredozemlje.
 
Među aktivnostima na koje se osvrnula je i sastanak sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim u Briselu navodeći da postoje pitanja oko kojih je primjetno snažno neslaganje, počevši od situacije u Ukrajini, ali je ocijenila da je dijalog između EU i Rusije ključan u suočavanju sa svim velikim krizama današnjeg svijeta.
 
"Kada je riječ o Siriji, mi smo saglasni o potrebi da se primirje na jugoistoku zemlje pretvori u nacionalno primirje, ka političkom rješenju krize. Razgovarali smo i o Sjevernoj Koreji, Libiji, Balkanu, situaciji u Izraelu i Palestini, i potrebi da se nastavi primjena i očuva dogovor s Iranom", navela je Mogherini.

 

(24sata.info / NN)

Pošaljite Facebook komentar