Kojović: Zakon o zabrani negiranja genocida i presuda mora biti donesen

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović pozvao je zastupnike Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Stašu Košarca i Lazara Prodanovića da se suoče s činjenicama, posebno pravnim, kako je naveo, koje se u civiliziranom svijetu smatraju pravnom istinom.

Arhiv / 24sata.info

- Zakon koji će zabraniti negiranje genocida i drugih presuda koje su pravosnažne i imaju status pravne istine mora biti donesen. Razlozi protiv takvog zakona koje su iznijeli Prodanović, a posebno Košarac, samo su dodatna argumentacija zašto je to neophodno. Taj zakon na državnom nivou blokira SNSD, a prijedlog Naše stranke koji je usvojen u formi nacrta na entitetskom nivou blokiraju SDA i HDZ. Potpuno je jasno da tim partijama ne odgovaraju zakoni koji će im onemogućiti da manipulišu ratnom tragedijom i traumom građana BiH za svoje političke ciljeve.
 
Pokazati elementarno ljudsko poštovanje prema svim žrtvama rata kroz usvajanje ovog i ovakvih zakona jasno pokazuje da je evropski, pa i civilizacijski nivo za njih, možda i trajno, nedostižan - poručio je Kojović.
 
Stav prema tom i takvim zakonima će nedvosmisleno pokazati da li u RS-u u ovom trenutku postoji politička opcija koja ima pameti i hrabrosti da konačno napusti političku platformu iz devedesetih i nakon izbora 2018. bude partner s kojim ćemo Bosni i Hercegovini dati novu šansu, šansu koju od rata do danas, nažalost, nije imala, napominje Kojović i dodaje da je takvih pametnih i hrabrih glasova sve više i više u RS-u među mladima, istaknutim intelektualcima i novinarima.
 
Ovo je prilika da vidimo da li je ima u političkim partijama, dodao je Kojović.
 
- Ja samo mogu reći sljedeće – ako nam glasači 2018. daju povjerenje i snagu, ja im obećavam da će Naša stranka učestvovati u vlasti samo sa onim partijama koje pokažu bezuslovnu spremnost da svim žrtvama rata pokažu poštovanje koje zaslužuju - zaključio je predsjednik Naše stranke.

 

(FENA)

Pošaljite Facebook komentar