Parlamentarci ponovo odbili da se izjašnjavaju o povećanju akciza po hitnoj proceduri

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije usvojio hitni postupak glasanja o setu zakona kojim je predviđeno povećanje akciza na naftu, naftne derivate i lož ulje za 15 feninga po litru.

Arhiv / 24sata.info

Ovakva odluka je uslijedila nakon što su parlamentarci odbili da se prvo izjasne o zaključcima Mehmedovića i Ahmetovića, a tek nakon toga o setu zakona o akcizama.
 
Državni parlamentarci nisu prihvatili da se o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, zajedno sa cijelim setom popratnih zakona, izjašnjavaju po hitnom postupku- Parlamentarci su prihvatili da prijedlozi idu u skraćenoj proceduri.
 
U konačnici, riječ je o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Prijedlogu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda te Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH.
 
Riječ je o setu zakona koji je uslov za dobijanje druge tranše kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), a koji je već ranije usvojen u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.
 
Vlasti su planirale da se ovim sredstvima osigura dodatnih 10 feninga za izgradnju autocesta i pet feninga za izgradnju cesta, a sredstva bi se uplaćivala na namjenske račune javnih preduzeća.
 
Zastupnici iz SDA Sadih Ahmetović i Šemsudin Mehmedović nisu prisustvovali izjašnjavanju.

 

(Klix)

Pošaljite Facebook komentar