Šepić: Grabar-Kitarović iznosi falsifikate o BiH

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Dobrog od lošeg državnika razlikuje politika, ideje, senzibilitet, odgovornost, potezi, javno djelovanje...

Senad Šepić / 24sata.info

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović iz dana u dan, iz poteza u potez, iz izjave u izjavu... nažalost, sve više razobličava sebe kao državnicu i političarku, odnosno sve više pokazuje neznanja, ali i nerazumijevanja za Bosnu i Hercegovinu, kao i za njene narode. Dobronamjeran političar i dobar državnik bi svoje stavove trebao potkrepljivati činjenicama, a ne služiti se falsifikatima i konstatacijama koje samo podižu tenzije i pogoduju onima koji našu zemlju žele učiniti nestabilnom. Iako je aktuelna, nesposobna politika bošnjačkih lidera vjerovatno otvorila prostor i ohrabrila, kako one interne tako i nasrtaje iz Srbije i iz Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu, ipak bi iz jedne članice EU trebale dolaziti poruke zasnovane na činjenicama, uvažavanju i afirmaciji dobrosusjedske i zajedničke budućnosti. Jer, u našoj zemlji ima ljudi koji su svjesni trenutne pozicije, ali i veza sa zapadnim saveznicima i prijateljima koji će znati u budućnosti zaštiti poziciju našega naroda, države BiH, te naše dostojanstvo i naše vrijednosti.

Koketirajući sa privatnim organizacijama Dragana Čovića, kakva je Hrvatski narodni sabor, Grabar Kitarović je na jednom skupu u Neumu izjavila kako je ''BiH izložena novim izazovima, posebno zbog rasta broja ekstremističkih grupa i migrantske krize...'' i ovo joj nije prvi put da iznosi nepotrebno falsifikate o našoj zemlji. U posjedu sam izvještaja i istraživanja jednog uglednog međunarodnog instituta koji u potpunosti suprotno govori o vjerskom ekstremizmu u Bosni i Heregovini od onoga što gospođa Grabar Kitarović već dugo izjavljuje. Što se tiče informacija o broju državljana koji ratuju u Siriji i Iraku, taj broj je potpuno drugačiji od onog kojeg je Grabar Kitarović iznijela u javnosti, kada je ustvrdila da poseban problem predstavljaju ''hiljade boraca koji se sa stranih ratišta iz Sirije i Iraka vraćaju u BiH'', iako je prava istina da je iz 8 zemalja regiona (Albanija, Srbija, Crna Gora, Makedonija, Kosovo, Hrvatska, Slovenija i Bosna i Hercegovina), u periodu od 2012. godine do danas na strana ratišta u Siriju i Irak otišlo ukupno 941 osoba. Također, Ministarstvo sigurnosti BiH je javnosti prezentiralo tačan podatak od 260 takvih osoba iz BiH, a ministar Mektić je u potpunosti demantirao i njene navode oko migranske krize i mogućih posljedica po našu zemlju. 

Problem vjerskog ekstremizma u Bosni i Hercegovini postoji, njega ne treba minimizirati, niti o njemu govoriti kao što to neodgovorno čini Kolinda Grabar Kitarović. Posebno je zanimljivo vidjeti da se u spomenutom istraživanju i analizi, koji je rađeno na velikom uzorku i na prostoru čitave Bosne i Hercegovine, a koje će uskoro biti i dostupno javnosti, Hrvati u Bosni i Hercegovini ne osjećaju ugroženim od radikalnog vjerskog ekstremizma te su u vrlo velikom procentu svjesni da takvo prakticiranje religije nije svojstveno Bošnjacima. Iz takvih istraživanja hrvatska predsjednica, ali i predstavnici hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini mogu i trebali bi mnogo toga naučiti, te spoznati kako jedne druge vidimo u ovom regionu.

Iz svega što nam se dešava u zadnje vrijeme, jasno je da naša država treba novu politiku koja će nas učiniti uspravnim, političare koji će Bosnu i Hercegovinu učiniti dostojanstvenom i koju će uvažavati kako u regiji tako i šire, te političke lidere koji će poštovati dostojanstvo svakog od naših naroda i građana i koji neće nikome dozvoliti da udara po BiH kako se kome prohtije, kao što je i ovaj očiti slučaj sa predsjednicom susjedne države. I uvjeren sam da će ovo, vrijeme pred nama, ubrzo donijeti.

Američki predsjednik Ronald Regan, koji je bio prekretnica za Republikance i čitav konzervativni pokret, je lucidno primijetio: ''Politika nije loša profesija. Ako uspijete, čekaju vas mnoge nagrade, ako se osramotite, uvijek možete napisati knjigu.'' Ako ovako kani nastaviti, najbolje je predsjednici Grabar Kitarović neka odmah počne pisati knjigu. A i neka ostavi Bosnu i Hercegovinu na miru.
 

Blog Senada Šepića, poslanika u Parlamentu BiH


(Agencije)

Pošaljite Facebook komentar