FOTO / Iza kulisa: Federacija 11 miliona muslimana i 9 miliona pravoslavaca na Balkanu

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Bošnjaštvo zanemaruje državotvornost Bosne i Hercegovine i osuđeno je na asimilaciju u takvom okruženju gdje su susjedi otvoreno iskazali aspiracije za podjelu BiH. Osuđeno je na Palestinu u srcu Evrope ili priklanjanje velikodržavnim projektima, bilo da je riječ o projektima koji dolaze iz Albanije, Srbije ili Hrvatske

Foto: 24sata.info

Piše: Nermin Bise

Na mariginama sarajevskog samita balkanskih lidera potpuno je neopaženo prošla jedna konstatacija koju je izrekao domaćin Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH govoreći o stabilnosti i infrastrukturnim projektima. Između redova prošla je i ocjena o federaciji 20 miliona ljudi na prostoru Zapadnog Balkana, što uključuje približno 11 miliona muslimana i 9 miliona pravoslavaca na tom prostoru. Isti dan, ne bi se moglo reći slučajno, Hrvati su zasjedali u Neumu uz isticanje kako su oni nosioci evropskog puta BiH, ali su se istovremeno i distancirali od samita koji je održan u Sarajevu.

Ovom svojevrsnom prebrojavanju na Balkanu se nije posvetila gotovo nikakva pažnja, ali ono ''upada u oči'' u trenutku kada smo svjedoci da se posljednjih mjeseci sve češće kao rješnja za Balkan spominju velikodržavni projekti koji će biti uobličeni u Veliku Albaniju, Veliku Srbiju i Veliku Hrvatsku. Počelo je sve analizom prije par mjeseci u uglednom američkom časopisu kojem se nije pridavao poseban značaj. Službeno Sarajevo je čak izašlo sa stavom kako je riječ o naručenom tekstu kojeg je potpisao trećerazredni autor. Međutim, je li to baš tako u stvarnosti i otkuda se pojavljuje prebrojavanje Balkanaca na sarajevskom samitu. Zar to ne ide upravo u smjeru na koje je taj ''trećerazredni'' autor upozoravao u svom tekstu.

Hrvati se distancirali od samita u Sarajevu

Po nekom scenariju kako se to predviđa u neformalnim, ali itekako uticajnim krugovima, Srbi bi ''usisali'' Crnogorce i Makedonce, Albanci isto tako Bošnjake, Kosovare i zapadnu Makedoniju, dok bi se Hercegovina taj vječni san o trećem entititetu pripojio Hrvatskoj. Kamo sreće da sarajevski samit s pogledom i zaključcima o ekonomiji i infrastrukturi i suštinski bude takav i da sve izađe na dobro, kad ne bi postojale sumnje o kojima se sve glasnije govori, a koje proističu iz daleko jačih centara moći u svijetu. Ovaj drugi scenarij s prebrojavanjem i priključivanjem može biti jako opasan po Bosnu i Hercegovinu.

Tu bi Bošnjaci morali biti jako oprezni jer u samom startu idu s pozicije gubitnika. Zato je možda jedna od najvećih pogreški koju je bošnjački establišment u posljednjih 30 godina napravio jeste ta da su insistirali na bošnjaštvu umjesto na bosanstvu, a Dejtonskim sporazumom je uglavljena trokonstitutivnost koja je omča oko vrata države Bosne i Hercegovine. Bošnjaštvo zanemaruje državotvornost Bosne i Hercegovine i osuđeno je na asimilaciju u takvom okruženju gdje su susjedi otvoreno iskazali aspiracije za podjelu BiH. Nedostaje dakle, taj probosanski front koji bi iznio ideju i državotvornost BiH, a protekli period od skoro 30 godina je pokazao da bošnjaštvo to ne može i ne umije uraditi nego je osuđeno na asimiliaciju ili geto.

Drugim riječima, osuđeno je na Palestinu u srcu Evrope ili priklanjanje velikodržavnim projektima, bilo da je riječ o projektima koji dolaze iz Albanije, Srbije ili Hrvatske.

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar