Fadila Memišević: Biće predat zahtjev za reviziju tužbe protiv Srbije

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Zahtjev za reviziju tužbe protiv Srbije za genocid ide sljedeće sedmice Međunarodnom sudu pravde u Hag, kazala je za RSE predsjednica Društva za ugrožene narode Fadila Memišević uoči skupa u Sarajevu na kojem se razmatra opravdanost podnošenja zahtjeva za reviziju tužbe.

Foto: 24sata.info

"Namjera je da probosanske snage saslušaju prezentaciju ekspertnog tima koji je sačinio naš zahtjev za reviziju naše presude, da se obave te konsultacije. Uglavnom je taj zahtjev gotov i zahtjev za podnošenje revizije presude ide sljedeće sedmice", kazala je za RSE predsjednica Društva za ugrožene narode Fadila Memišević.
 
Skup se održava na inicijativu člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i kako je ranije najavljeno, ali nije potvrđeno, Izetbegović bi danas mogao da saopšti i zvanično da li će zahtjev biti podnesen ili ne.
 
Savjetovanju, koje se održava u organizaciji Fondacije "Pravda za BiH" i Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, prisustvuju stručnjaci iz oblasti prava, zvaničnici iz institucija BiH i nevladinih organizacija.
 
Još juče je u Predsjedništvu BiH održan sastanak Izetbegovića sa pravnim ekspertima koji su u proteklom periodu radili na analiziranju opravdanosti podnošenja zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije.
 
Nakon petosatnog sastanka, Izetbegović nije želio dati izjavu za medije.
 
Ovaj sastanak i postupke određenog broja političara predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Mladen Bosić ranije su ocijenili kao opasnost od urušavanja ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine, na štetu interesa Republike Srpske i srpskog naroda u BiH.
 
Rok za podnošenje zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije ističe 26. februara.

 

(RSE)

Pošaljite Facebook komentar