VIDEO / Šokantne poruke iz Evropskog parlamenta: "Bošnjački entitet" je glavni problem EU

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Evropski parlamentarci danas su razmatrali rezoluciju o BiH, čiji je predlagač Cristian Dan Peda, izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH.

Screenshot: Youtube

Šokantnu izjavu u svom obraćanju dao je član Kluba zastupnika Evrope nacija i sloboda i francuske nacionalističke stranke Nacionalni front, Edouard Ferrand.

Naime, Ferrand je izvještaj Dana Prede nazvao "naivnim" i pritom optužio Bošnjake kao glavni problem za EU. Također, iznio je nekoliko šokantnih viđenja poput onog da je imenovanje muslimanske manjine 1975. godine prouzrokovalo prve probleme u bivšoj Jugoslaviji.

"Gospodine Preda, vaše je izvještaj naivan i zapravo je učestvovanje u ubistvu evropske nacije. Kada je 1975. godine (Josip Broz) Tito prvi put uveo muslimansku manjinu to je izazvalo prve probleme. Naime, nikad takva manjina nije postojala i u ovom obliku je priznata kao jedna od narodnosti. Činjenica jeste da trenutno postoje dva entiteta nakon Dejtonskog sporazuma. Srbi su danas ti koji su najviše na udaru. Oni zapravo samo žele odbraniti svoju kulturu i politiku, a danas hrvatska i muslimanska dio jeste taj koji želi ići u smjeru pristupanja Evropskoj uniji kako bi ostvarili vlastite interese i ni zbog čega drugog", kazao je Ferrand, koji je rekao:

"Mislim da je došlo vrijeme da RS u BiH bude u poziciji da brani svoj identitet i u tome je treba podržati - rekao je on i dodao:

"U BiH danas postoji problem radikalnog islama i 'bošnjački entitet'je taj koji je djelovao u smjeru razvoja tog radikalnog islama. To je ono što je prava opasnost za Evropsku uniju - zaključio je Ferrand, prenio je N1.
(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar