Dodik: Predsjedništvo BiH treba da se izjasni o reviziji tužbe

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Predsedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić bi trebalo da sazove sednicu Predsjedništva, na kojoj bi i zvanično bila odbačena revizija tužbe BiH protiv Srbije, kaže u intervju za Sputnjik predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je uvjeren da bi protiv revizije glasali Ivanić i hrvatski član Predsjedništva Dragan Čović.

Milorad Dodik / 24sata.info

Dodik smatra da bi time jednom za svagda bila stavljena tačka na to pitanje i da više ne bi bilo sporenja i galame oko toga.

"Ovako kad je sve u fazi iščekivanja razni špekulanti mogu da govore svašta", ističe predsjednik Srpske.

Na pitanje da li očekuje da očekuje da će Bakir Izetbegović istrajati u svom naumu da traži reviziju tužbe, iako je Ivaniću iz Međunarodnog suda pravde jasno rečeno da je to novi slučaj koji podrazumjeva novu autorizaciju, Dodik kaže da Izetbegović nije BiH i da bez stava svih u BiH nema tužbe, a da su i Čović i Ivanić protiv.

"Nema revizije ako to nije revizija nekog organa BiH, kao što je Predsjedništvo. Gde je zabuna? Zabuna je u činjenici da ni ranije kad je sama tužba otišla u Međunarodni sud nije bilo saglasnosti Predsjedništva nego je to bila tužba koja je 1993. podnijeta od strane Alije Izetbegovića, a međunarodne institucije su tu tužbu smatrale validnom. I u tom pogledu u javnosti postoji neka vrsta očekivanja da bi moglo nešto da se desi. Bakir Izetbegović nije adresa koja može o tome da odluči nego je to Predsjedništvo. Bilo bi dobro da Mladen Ivanić zatraži sednicu Predsjedništva, da iznese tu tačku dnevnog reda, da se ona odbaci kao zvanični stav BiH i da time prestanu prepucavanja. Sama činjenica da bi to bila odluka Predsjedništva stavila bi "ad akta" mogućnost da bilo kojo organ Međunarodnog suda pravde uopšte uzme u razmatranje tu eventualnu karaikaturu od prijave Bakira Izetbegovića", istakao Dodik.

On je dodao da je već razgovarao sa predsedavajući, Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem o ovoj temi.

"Ova tema se provlačila svih ovih godina, imali smo i ranije pokušaja da se o tome razgovara i te pokušaje su listom odbili svi iz Republike Srspke, bili oni vlast ili opozicija. Radmanović i Špirić su imali jasan stav o tome. Raduje me da i sam Ivanić ima stav koji ima i to sigurno pomaže, ali realno ni ne može da ima drukčiji stav. Ivanić je izabrao dobro što se pozicionirao na taj način", izjavio je Dodik.


(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar