Dodik: Neprihvatljiva i pogubna tužba protiv Srbije

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je za Srnu da je revizija tužbe protiv Srbije, koju najavljuje bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, apsolutno neprihvatljiva i pogubna po buduće odnose u samoj BiH, ali i u regionu.

Milorad Dodik / 24sata.info

- BiH ni u prvom postupku, koji, takođe, nije bio legitiman, nije imala relevantne dokaze protiv Srbije, tako da apsolutno ne vjerujem da je u međuvremenu došlo do bilo kakvih "novih" dokaza. Ali, ovo što je naumio bošnjački član Predsjedništva je jak dokaz da oni kojima su "usta puna" BiH uporno i sistematično rade upravo na njenom rušenju, ili bar na pokušaju istjerivanja svih nemuslimana iz BiH - istakao je Dodik.
 
On je pozvao predstavnike SDS-a, PDP-a i NDP-a, koji su u koaliciji sa SDA i Bakirom Izetbegovićem na nivou BiH, da bez odlaganja napuste zajedničke institucije BiH do isteka roka predviđenog za mogućnost obnove postupka protiv Srbije, ne čekajući da bošnjački politički vrh donese odluku o pokretanju nelegitimne tužbe protiv Srbije.
 
- Ukoliko Izetbegović ostane pri svom stavu i podrži reviziju postupka protiv Srbije, pozivam SDS, PDP i NDP da trajno napuste zajedničke institucije BiH, što će učiniti i predstavnici SNSD-a. Mislim da oklijevanje stranaka takozvanog Saveza za promjene ohrabruje samog Izetbegovića u ovom, po regionalnu stabilnost, riskantnom i potpuno nepotrebnom potezu - upozorio je predsjednik Republike Srpske.
 
 

 

(SRNA)

Pošaljite Facebook komentar