Izetbegović: Revizija tužbe će rezultirati najvećom postdejtonskom krizom, ali to nemamo pravo zaustaviti

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Na sjednici Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA), koja je danas održana u Sarajevu, razgovarano je, između ostalog, o reviziji tužbe BiH protiv Srbije zbog genocida pred Međunarodnim sudom pravde.

Arhiv / 24sata.info

Smatramo da je to pitanje istine i pravde i niko nema pravo odstupiti. Stoga ovo pitanje treba prije svega tretirati kao moralno i pravno. Ukoliko se ispune uvjeti za podnošenje revizije, to treba učiniti i to pitanje se ne smije politizirati. Revizija tužbe nije usmjerena protiv srpskog naroda. To je pitanje odnosa prema genocidu koji je Miloševićev režim počinio u BiH – kazao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.
 
Odgovarajući na novinarska pitanja, predsjednik SDA je izjavio da smatra kako postoje elementi za obnavljanje tužbe, ali da će tu odluku u konačnici donijeti agent BiH Sakib Softić.
 
- O tome će se odlučivati u narednih sedam do deset dana. Imamo zahtjev od gospodina Nikšića i još nekih ljudi iz akademske zajednice da se ta stvar učini transparentnijom i da se donese neka zajednička odluka – dodao je Izetbegović.
 
Govoreći o mogućim posljedicama obnavljanja tužbe, Izetbegović je kazao kako će ona vjerovatno rezultirati novim tenzijama u BiH.
 
- Mislim da ćemo se suočiti sa najtežom postdejtonskom krizom, ali ne možemo aktivno zaustaviti agenta u njegovom pokušaju da ostvari reviziju. Ko sam ja da to uradim? Svjesni smo mogućih posljedica, ali ja pozivam sve one koji mogu reagovati da dobro razmisle. Ovo nije nešto što je upućeno protiv srpskog naroda u BiH, prema današnjoj Srbiji, već užasima koje je ovdje počinio Miloševićev režim – objasnio je Izetbegović.
 

(24sata.info)
 

Pošaljite Facebook komentar