VIDEO / Nedžad Latić za Face TV: Razlog poraza SDA leži u njenom vrhu, u Bakiru Izetbegoviću

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Površan pogled na rezultate tek provedenih izbora u BiH pokazuje da takozvana nacionalna bošnjačka stranka SDA, polahko ali sigurno gubi povjerenje većeg dijela tog naroda. Smatra ovo bosanskohercegovački novinar i publicista Nedžad Latić.

Nedžad Latić

On je kao gost rubrike CKSK na Face TV podsjetio da je SDA izgubila Bosansku krajinu, srednju Bosnu, tuzlansku regiju, Goražde, a veći dio Hercegovine je u pat poziciji i „ukoliko se i dole pojave kvalitetni i nezavisni kandidati gotovo je sigurno da Bošnjaci Hercegovine neće dati povjerenje SDA-u“.

- Velika očekivanja od napuhane koalicije sa SBB-om, i pored silnih obećanja o predstojećim gradilištima i stotini hiljada radnih mjesta, također su splahnula – rekao je Latić, podsjećajući da su Bošnjaci na izborima 2. oktobra izgubili i Srebrenicu.

- Uglavnom, gdje god su se javili nezavisni kandidati i liste, koje poštuju tradicionalne muslimanske vrijednosti, nacionalna bošnjačka stranka je poražena od njih. Tako da je sada sasvim izvjesno da bi SDA izgubila u čitavoj Bosni i Hercegovini tamo gdje je imala kvalitetnog protivnika. Bošnjaci su glasali za ovu stranku gotovo isključivo u onim općinama gdje postoji realna opasnost da bi vlast u njima mogle preuzeti hrvatska ili srpska nacionalistička stranka.

Glavni razlog ovog poraza SDA nije čak ni u njezinim kandidatima, nego u njezinom vrhu, tj. u njezinom aktualnom predsjedniku Bakiru Izetbegoviću, baršunastom diktatoru i neprosvjećenom apsolutisti bošnjačkog naroda. Ovo je prvenstveno njegov poraz. Bošnjaci su napokon, nakon dugih 20-ak godina shvatili koliko ih Bakir vuce za nos.

Da podsjetimo, prije njegove diktature na posljednjim izborima SDA je dobivala preko 70 posto bošnjačkog izbornog tijela. Odstranivši kičmu ove stranke, sve što je mislilo svojom glavom, i bilo koliko toliko zahvaljujući ratnom iskustvu kvalificirano da izgrađuje demokratsku državu, gospodin Bakir je zapravo čitav jedan povijesni bošnjački pokret za slobodu zamrznuo u vremenu.

Latić je podsjetio da Izetbegović na posljednjim Parlamentarnim izborima 2014. godine nije imamo ni 15 posto glasova bošnjačkog naroda. Da se danas održe izbori za bošnjačkog člana Predsjedništva Izetbegović ne bi imao ni toliko, smatra Latić.

- On je isključivi krivac za katastrofalno stanje u koje je dovedena i ova država i ovaj narod, koji je nezin temelj – rekao je Latić.

- Zahvaljujući njegovoj politici, žudnji za vlašću, umišljenosti da sam sve zna, i da je pametniji od svog oca, i od čitavog naroda, onda je da bi se potvrdio kao historijski vođa nacije krenuo u političke avanture, čime je vlastiti narod doveo u stanje straha od ponavljanja genocida nad njim, stanje novih razaranja, progona i još većeg osiromašenja - rekao je Latić na Face TV.

- Danas samo vrh Islamske zajednice vjeruje gospodinu Bakiru, ali narod ne vjeruje ni toj zajednici. Jer, to nije vjerska organizacija tog naroda, nego Bakirova islamska zajednica, koja umjesto da bude servis muslimanskih svjetskih aktivnosti, postala je servis gospodina Bakira, njegova istinska centrala, izborna infrastruktura i tako dalje - kritikovao je Latić.(NAP)

Pošaljite Facebook komentar