VIDEO: PMP (Prva mostarska partija) traži prelazno rješenje za Mostar

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

CIK BiH objavila je stranačke liste i imena kandidata za izbore u oktobru. Izuzetak je, ponovo, grad Mostar, jer, po svemu sudeći, izbora u ovom gradu neće biti ni ovaj put. Lokalna stranka, PMP, kaže, žele bar neko prelazno rješenje, kako bi grad imao neku vrstu uprave.

Semir Drljević - Lovac

Predsjednik PMP-a Semir Drljević ističe kako ova stranka nije učestvovala u nedavnim aktivnostima opozije niti u donošenju zaključaka. Ali, kažu, jesu im se pridružili kako bi ukazali koliko dugo Mostarci nemaju pravo glasa.

"Mi danas u Mostaru imamo omladinu koja ima 26 godina i nikad nisu imali priliku da glasaju, da daju svoj glas za Mostar, niti da glasaju o Mostaru niti da se kandiduju. Ovoliko vremena bez Gradskog vijeća štopa sam razvoj grada, život, od investicija itd.“

Kaže da ne podržavaju blokade i nerede. Pravdu žele tražiti u institucijama, a ne na ulici. Ali, jedno od mogućih sredstava, kaže Drljević, je građanski neposluh.

"Ima puno drugih načina, trebalo bi blokirati punjenje budžeta, da novac građana ne troše nelegalno izabrani, praktično divljaci troše novac građana.“

U ovoj stranci smatraju da se izbori mogu održati do kraja godine. Ali, to ne znači da treba raspisati izbore pod svaku cijenu.

"Šta znači pod svaku cijenu? Neko će sad tražiti izbore pod svaku cijenu, a kome će račun doći? Račun će doći našoj djeci i unucima.Naš je cilj da dobijemo odgovornu upravu, a ne vladare, stalno mijenjamo teze, mi govorimo o odgovornoj upravi, a oni govore o vladanju i kontroli teritorija.“

Privremeno rješenje nije dobro. Drljević smatra da OHR treba povući svoju odluku kojom je suspendovao mandate vijećnika, jer su oni ipak bili izabrani legalno.

"Makar bi minimalno bilo da OHR koji sad neće da se miješa, a umiješao se jednom kad je ukinuo mandat legalno izabranim vijećnicima, ostavio jednog vijećnika, to je Ljubo Bešlić kao gradonačelnik. Onda bi fer bilo od njih da povuku tu odluku, vijećnici su izabrani dok se njihov mandat traje, dok se ne izaberu drugi.“

Mandat vijećnika traje do novih izbora, a ne dok OHR kaže drugačije. Za Mostarce je bolje da imaju i ovakvo Gradsko vijeće nego nikakvo, jer na ovaj način su stali i život i privreda Mostara, ističe Drljević.(TV1)

Pošaljite Facebook komentar