VIDEO: Ranka Mišić izbačena iz skupštinske sale, opozicija napustila sjednicu

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Učesnici protesta u organizaciji Saveza sindikata Srpske razišli su se, a ispred parlamenta ostali su predstavnici granskih sindikata Saveza sindikata RS.


20.40 Predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske Obrad Belenzada rekao je večeras u Narodnoj skupštini Srpske da podržava donošenje novog zakona o radu, jer postojeći nije dobar za radnike.

"Članovi Unije udruženja poslodavaca otkazali su ranije Opšti kolekivni ugovor, za kojeg se ne zna da li je na snazi ili nije, a u njemu je definisan topli obrok", rekao je Belenzada tokom rasprave o Prijedlogu zakona o radu po hitnom postupku.

20. 32 Predstavnici granskih sindikata Saveza sidnikata Republike Srpske napustili su plato ispred Narodne skupštine Srpske, gdje su predvodili proteste radnika koji su izrazili nezadovoljstvo zbog donošenja novog zakona o radu.

Oni su konsultacije o daljem djelovanju nastavili u sjedištu Saveza sindikata Republike Srpske.

Prethodno su se razišli i učesnici protesta u organizaciji Saveza sindikata Srpske, nakon čega je saobraćaj u ovom dijelu Banjaluke normalizovan.

20.29 Poslanici su izglasali da tokom skupštinskog zasjedanja nije došlo do povrede Poslanika.

20.00 Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da donošenjem zakona o radu Republika Srpska izvršava jednu od najznačajnijih obaveza preuzetih potpisivanjem reformske agende, koju su potpisale sve parlamentarne stranke u Republici Srpskoj i BiH.

Savanović je rekao da je donošenje novog zakona o radu proizašlo iz potrebe usklađivanja zakona sa standardima EU iz ove oblasti, kao i sa pravnim sistemom Republike Srpske.

19.40 Učesnici protesta u organizaciji Saveza sindikata Srpske razišli su se, a ispred parlamenta ostali su predstavnici granskih sindikata Saveza sindikata Republike Srpske.

19:00 Poslanici opozicije napustili su skupštinsku salu i neće učestvovati u daljoj raspravi o prijedlogu zakona o radu po hitnom postupku.

Lider NDP-a Dragan Čavić rekao je da opoziciji ne pada na pamet da učestvuje u "skupštinskoj lakrdiji" i da je napuštanje sale jedini legitimni otpor koji mogu pružiti u ovom trenutku.

Nešto aktivniji otpor pružit će poslanici Napredsne Srpske Adam Šukalo i Goran Đorđić koji su najavili da će stajati ispred predsjedavajiućeg NS RS dok god fizički to budu mogli raditi.

- Stajat ćemo na tom mjestu dok god nas fizički ne izbace iz sale. Rekli smo da ćemo to uraditi i želimo ostati dosljedni - rekao je Šukalo.

Predstavnici sindikata pozvali su demonstrante da se raziđu, dok će oni ostati u Skupštini dok ne završi zasjedanje.

Trenutno je ostalo svega nekoliko desetina demonstranata.

18:55 Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila da je na sceni rušenje institucija Republike Srpske, a ne borba za radnička prava i svakome ko prati "ovu predstavu oko zasjedanja Narodne skupštine to je jasno".

"Žao mi je što je sindikat propustio da kroz pregovore zaštiti radnička prava, ali sam ponosna na Vladu koja je to učinila umjesto njih", rekla je Cvijanović.

Istakla je da su Skupština i Vlada ozbiljne institucije i one će raditi svoj posao.

"To od njih očekuju njeni građani. Ponuđeni zakon je dobar, a očekujemo da će kroz amandmane biti i poboljšan. Iskreno žalim što su sindikalne vođe postale oruđe u rukama nekoliko opozicionara", kazala je Cvijanović.

Ocijenila je da nekima u sindikatu, nažalost, treba spektakl, a ne dobar zakon o radu.

"Treba im izgovor što nisu radili ono što radnici od njih očekuju. Isto tako, opoziciji treba haos i oni na tome rade još od prošlogodišnjeg, trećeg po redu, izbornog poraza", istakla je Cvijanovićeva i dodala da "u institucijama BiH ti isti opozicionari puze pred Bakirom Izetbegovićem, a ovdje sprečavaju rad institucija Republike Srpske".

"To što rade nema veze sa radničkim pravima i to svaki građanin Republike Srpske zna", zaključila je Cvijanović.


18:43 - Obraćajući se preostalim okupljenim demonstrantima ispred zgrade NSRS, Ranka Mišić je rekla kako je iz skupštinske sale izbačena na najgrublji mogući način, te da ju je obezbjeđenje vuklo po podu.

Ona je navela da je ranije bila srušena i da je dobila udarac u glavu.

- Došli smo da tražimo svoja prava. Ja nisam krenula na institucije RS. Želim da pričam i samo sam htjela da govorim u NSRS. Poslanici ne rade u korist građana, nego u korist finansijera - rekla je Mišić.

Policija se i dalje nalazi u punoj borbenoj gotovosti.

18:27 - Pripadnici obezbjeđenja su bukvalno Ranku Mišić izvukli iz sale, vukući je po podu. Ona pokušava da se vrati, ali joj to obezbjeđenje ne dozvoljava.

Policija je naložila da se nazove hitna pomoć.

18:25 - Stevandić je naložio da Ranka Mišić bude udaljena iz skupštinske sale, ali to ona ne želi uraditi.

Slupštinsko rukovodstvo odobrilo joj je da se obrati parlamentu u trajanju od 10 minuta, ali nakon uvodnog izlaganja ministra rada i izvještaja skupštinskih odbora.

Nakon što je ministar rada uzeo riječ, Ranka Mišić ga je odmah prekinula, a Stevandić je zatražio od obezbjeđenja da je izbace iz skupštinske sale.

18.02 - Iako su policijske snage i dalje u punoj borbenoj gotovosti, broj demonstranata se iz minute u munutu rapidno smanjuje. Od početnih 5.000, kolike su bile procjene policije, ostalo je oko 2.000 radnika.

Ranka Mišić napustila je skupštinsku salu. Čeka se početak njenog razgovora sa predstavnicima vlasti.

17.26 - Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić je pozvala okupljene demonstrante da dignutih ruku pokušaju ući u Skupštinu.

Pri prvom pokušaju probijanja kordona, Mišić je oborena na zemlju nakon čega se držala za glavu.

Još uvijek se ispred Narodne skupštine RS-a nalaze demonstranti, a svakog momenta bi trebala početi sjednica čemu se protive predstavnici sindikata, jer traže da se početak odloži do završetka njihovih razgovora sa članovima Vlade.


(Avaz)

Pošaljite Facebook komentar