VIDEO / Kurtćehajić: Kazniti one koji rade protivpravno i ne slave 25. novembar

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

- Podsjećajući na činjenicu kako se današnji praznik obilježava samo u bosanskohercegovačkom entitetu Federacija BiH, predsjednik Foruma bošnjačkih intelektualaca Suad Kurtćehajić, kazao je kako je to pitanje povrede prava

VIDEO / Foto: AA

Povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, danas je u Sarajevu u organizaciji Foruma bošnjačkih intelektualaca održana javna tribina o temi "Obnova bosanske državnosti na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a je jedan od najvažnijih događaja u historiji Bosne", javlja Anadolu Agency (AA).
 
Podsjećajući na činjenicu kako se današnji praznik obilježava samo u bh. entitetu Federacija BiH, predsjednik Foruma bošnjačkih intelektualaca Suad Kurtćehajić je kazao kako je to pitanje povrede prava. Prema njegovim riječima, Dan državnosti BiH 25. novembra predstavlja praznik koji važi na državnom nivou.
 
"Manji entitet BiH danas ne slavi praznik. Niko ne postavlja pitanje pravne procedure, da se kazne oni koji ne slave, bar odgovorni na visokim pozicijama na nivou države. Skupština BiH je 1945. godine proglasila 25. novembar Danom državnosti, a Predsjedništvo je to proglasilo svojim ukazom. Do dana današnjeg, taj zakon nije suspendovan i ne kosi se ni sa jednom odredbom Dejtonskog ustava. Znači, po pravnoj primjeni moramo postaviti pitanje zašto se protupravno ovdje radi, to je ponašanje dužnosnika, posebno dužnosnika poput Mladena Ivanića koji se nalazi na poziciji člana Predsjedništva države", kazao je Kurtćehajić.
 
Prema njegovim riječima, 25. novembar je historijski datum jer je tog dana prije 72 godine u Mrkonjić Gradu potvrđen kontinuitet državnosti Bosne i Hercegovine. To je, ističe Kurtćehajić, prvi put nakon 480 godina da BiH odlučuje slobodno o svom statusu.
 
"BiH se preko svojih predstavnika našla u poziciji da slobodno odlučuje. Tada se desilo da 247 delegata ZAVNOBiH-a iz svih krajeva zemlje odlučuje. U toj rezoluciji je čuvena formula da 'narodi Bosne svojom slobodnom voljom odlučuju da njihova BiH bude zemlja koja nije ni Srba ni Hrvata ni muslimana već i Srba i Hrvata i muslimana zbratimljenih i slobodnih naroda' u kojoj će se osigurati njihova puna ravnopravnost", kazao je Kurtćehajić.
 
Pomenuta formulacija je, dodaje, kazala kako je BiH "idealno suvlasništvo" odnosno zemlja gdje svaki narod ima pravo na svaki dio zemlje, ali nijedan narod nema pravo ni na jedan ekskluzivitet.
 
"Nikada nije ustanovljen niti termin 'konstitutivan narod', narodi su bili ravnopravni i tu pogrešku donio je Ustav BiH", zaključio je predsjednik Foruma bošnjačkih intelektualaca.

 

(aa)

Pošaljite Facebook komentar