VIDEO / Grabar-Kitarović: Zalagaću se za što brži ulazak BiH u EU i NATO

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Dvadeseta godišnjica Dejtona instuitucionalna je nadgradnja BiH i prilika da se osiguraju ista prave za sve u BiH.

VIDEO / Kolinda Grabar-Kitarović

Osobno se zalažem i zalagaću se za evropski put BiH jer BiH vidim kao članicu EU i NATO što prije, jer je to uvijet za trajni mir i bolji život za sve građane u BiH.

Rekla je to danas u Banjaluci predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović nakon razgovora sa banjalučkim biskupom Franjom Komaricom u Ordinarijatu biskupije. Ona je naglasila da se zalaže za ravnopravnost svih naroda i da je veoma zadovoljna trodnevnom posjetom BiH i sastancima koje je imala u Sarajevu, Mostaru i Banjaluci. “Veselim se i susretu sa građanima koje ću imati kratko ali doći ću ponovo”, naglasila je predsjednica Hrvatske. Ona je rekla da je danas prilikomj sastanka sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom i banjalučkim biskupom Komaricom bilo riječi o brojnim temema. Predsjednica Hrvatske potom se sa biskupom Komaricom uputila prema Katoličkom školskom centru.

Jedna od tema kod Dodika povratak izbjeglih Delegacije Republike Srpske i Hrvatske, koje su predvodili predsjednik Srpske Milorad Dodik i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, razgovarale su danas u Banjaluci o temama od obostranog značaja, među kojima su ekonomija i povratak, potvrdio je ministar za izbjeglice i raseljena lica RS Davor Čoraš.

Čordaš je rekao poslije sastanka da je jedna od tema bila povratak i položaj Hrvata u Republici Srpskoj, te povratak Srba u Hrvatsku. Dodao je da ima oko 7.000 prijava za povratak Hrvata, te da je i veliki problem za Hrvate zaposlenje.

Nakon sastanka u Palati Republike u Banjaluci, Dodik i Kitarovićeva nisu davali izjave za novinare. Novinarima su se nakon sastanka obratili potpredsjednik Srpske Јosip Јerković i ministar Čordaš, koji je istakao da je razgovarano "o jedinstavnim temama koje su od obostranog značaja za Republiku Srpsku i Hrvatsku", ističući posebno ekonomiju i pitanje povratka.

U delegaciji Republike Srpske, koju je predvodio Dodik, bili su predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer RS Željka Cvijanović, predsjedavajući Vijeća naroda Srpske Nada Tešanović, potpredsjednik Srpske Јosip Јerković, ministri pravde Anton Kasipović, industrije, energetike i razvoja Petar Đokić, saobraćaja i veza Neđo Trninić, te ministar Čordaš.

Čordaš je rekao poslije sastanka da je jedna od tema bila povratak i položaj Hrvata u Republici Srpskoj, te povratak Srba u Hrvatsku. Dodao je da ima oko 7.000 prijava za povratak Hrvata, te da je i veliki problem za Hrvate zaposlenje.


(Nezavisne)

Pošaljite Facebook komentar