VIDEO / Svečani prijem u Predsjedništvu BiH: Realnost nas još uvijek drži u prošlosti

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

"Moj kolega Izetbegović i ja bili bismo sretni da se možemo sjećati svečanih trenutaka prije 23 godine."

VIDEO / Foto: 24sata.info

Problem neobilježavanja 1. marta, Dana nezavisnosti BiH je pitanje o kojem se godinama govori, a ono je odraz duha BiH i činjenice da su njeni građani još uvijek na tragu različitosti, kazao je, između ostalog, hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović na svečanom prijemu povodom 1. marta, Dana nezavisnosti BiH, piše Anadolu Agency (AA).
 
"Moj kolega Izetbegović i ja bili bismo sretni da se možemo sjećati svečanih trenutaka prije 23 godine. Nažalost, naša realnost naš još uvijek značajno drži u povijesti. Obilježavajući današnji dan dugo vremena sa žaljenjem govorimo kako se ovaj dan ne obilježava na cijelom teritoriju BiH. To pitanje treba biti odraz duha BiH i bojim se da smo još uvijek na tragu različitosti", kazao je Čović dodajući kako su nagomilani ekonomski problemi prioritet djelovanja Predsjedništva BiH, a tome ide u prilog i činjenica da je potpisana zajednička izjava o evropskoj integraciji BiH.
 
U svom obraćanju, Čović je podsjetio kako večerašnji sastanak lidera stranaka na kojem je trebala biti formirana Vlada federacije BiH "nije urodio plodom".
 
"Kada smo se dogovoarali šta kazati večeras ovdje imali smo na umu da bismo mogli kazati da smo uspostavili vlast na svim razinama u BiH. Nažalost, još se bavimo sami sobom, ali sam uvjeren da ćemo krajem narednog tjedna imati formiranu vlast", kazao je Čović dodajući kako je pred BiH i njenim građanima vrijeme iskušenja.
 
"I zato sve vas koji BiH doživljavate kao svoju domovinu, molim da nam budete partneri. Da se iduće godine do kraja okrenemo evropskom putu i reorganiziramo BiH kako bi bila održiva, kako se ne bi bavili prošlošću", zaključio je naglašavajući kako će biti sretan kada se jednog dana današnji praznik bude proslavljao na teritoriji cijele zemlje.
 
Među brojnim zvanicama u zgradi Predsjedništva BiH bili su i predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta BiH Šefik Džaferović, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija, penzionisani general Armije Republike Bosne i Hercegovine (RBiH) Jovan Divjak, rektor UNSA prof. dr. Muharem Avdispahić, predsjednica Udruženja "Žena-žrtva rata" Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" Munira Subašić, predsjednica Udruženja porodica šehida i poginulih boraca Kantona Sarajevo Bahra Kituša, direktor Instituta za nestale osobe (INO) Bosne i Hercegovine Amor Mašović, ambasador Republike Turske u BiH Cihad Erginay, ambasador Pakistana u BiH Muhammad Yousaf,  ambasador Kuvajta u BiH Nasser Riden Thamer Al-Motairi i mnogi drugi.
 
Nakon obraćanja hrvatskog člana Predsjedništva BiH, prisutni su se družili uz prigodan koktel i muzičke izvedbe Banjalučkog gudačkog kvarteta koji je odsvirao i himnu BiH.

 

(AA)
 
 

Pošaljite Facebook komentar