Živko Budimir: "Podržavam treći entitet"

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Gost "Dnevnika D" na "Federalnoj TV" sinoć je bio Živko Budimir, vijećnik u Gradskom vijeću Mostara i potpredsjednik HSP-a Đapić-dr. Jurišić. Nedavno je podnio ostavku na mjesto predsjednika Kluba hrvatskih vijećnika.

Živko Budimir / ftv

Poteze Valentina Inzka smatra licemjernim. Ništa bolje mišljenje nema ni o ponašanju vladajućih SDA i HDZ-a. Šta se događa u Mostaru, ko sa kim trguje, šta radi Dragan Čović i šta stoji iza priče o novim federalnim jedinicima?

"Duga je priča zašto Mostar nema gradonačelnika", kaže on.

"Prije svega je to posljedica nakaradnog Statuta Grada Mostara, koji je posljedica nemogućnosti nalaženja rješenja samih političara u Mostaru, a onda i međunarodne zajednice. Međunarodna zajednica je odgovorna što su nakon potpisanog Daytona dva grada u BiH imala jednak status - Travnik i Mostar - gdje su se na poseban način uređivali odnosi. Travnik je postao puno normalnija sredina".

Da je u Travniku, ocjenjuje Budimir, ostao taj recept kao i u Mostaru, i danas bi imao većih problema kao i Mostar.

Inzko je licemjeran jer ima mogućnost riješiti problem Mostara i cijelo vrijeme prebacuje odgovornost na političke stranke u Mostaru. Demokratska praksa, kaže, ne poznaje slučaj da je ovoliko vremena prošlo od izbora i da nije došlo do uspostave vlasti, a da se ne ponove izbori. Budimir napominje da je njegova stranka predlagala ponavljanje izbora, što su ostale stranke odbile.

"Ne vjerujem u Inzkovo rješenje za Mostar kako ga građani Mostara očekuju. Svi očekuju da će Mostar postati normalna i persprektivna sredina. Ali, Mostar propada jer se umjetno drži kao sredina koja ne može funkcionisati. Odnos SDA i HDZ-a je početak problema nakon zadnjih izbora. Sasvim je jasno da se SDA boji da će izgubiti glasačko tijelo ako popusti. U HDZ-ovoj precepciji je da Hrvat gradonačelnik Mostara jedino može biti iz HDZ-a", navodi Budimir.

Raspuštanje Gradskog vijeća Mostara te ponavljanje izbora, i to po zakonu koji vrijedi za sve lokalne uprave u BiH - ono je što bi Budimir podržao kao stav visokog predstavnika.

Njegova je procjena da 90% Hrvata u BiH smatra da su neravnopravni, a time da je ugrožena njihova opstojnost, budućnost, pozicija. Djelovanje bošnjačkih političara - preglasavanje u Vladi FBiH - uzrok je traženja rješenja da hrvatski narod u BiH ne bude u ovoj poziciji. Na neki način, podržavam treći entitet. Kad se govori o ustavnim promjenama, evidentna su dva koncepta - teritorijalno-administrativni prostor i raspodjela ključnih pozicija u vlasti. Kreševska deklaracija pokazuje da nema razmimoilaženja u hrvatskim strankama u BiH.

Pri kraju su, najavljuje on, razgovori koji trebaju završiti ujedinjenjem HSP-a, HNZ-a i Hrvatskog zajedništva, odnosno stvaranjem nove stranke. Prvi put je u pitanju stvaranje ozbiljne jedne političke stranke koja može parirati HDZ-u na svim poljima - od zaštite nacionalnih interesa do realizovanja ekonoismkih i privrednih strategija koje su oni do sada realizovali katastrofalno, vodeći računa samo o svom ličnom interesu - a koja nije nastala iz HDZ-a.

(ftv)

Pošaljite Facebook komentar