VIDEO: Konfederalno uređenje ili unija republika minimum za opstanak BiH!

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, izjavio je za RTRS da je ostanak Republike Srpske u Bosni i Hercegovini moguć samo u okvirima konfederalne BiH ili unije dvije ili tri republike.

VIDEO / Milorad Dodik / 24sata.info

“Ono što mislim da je minimum gdje možemo ostati u okviru Bosne i Hercegovine je konfederalno uređenje BiH ili čak unija dvije-tri republike ili države”, izjavio je Dodik gostujući u Dnevniku 2.
 
“To je jedini spas koji stranci žele da vide, a to je nekakav teritorijalni integritet BiH. Svaka vrsta centralizacije ne dolazi u obzir”, naglasio je Dodik.
 
Prema njegovim riječima, Srpska je na evropskom putu, ali ne smatra Evropu jedinom alternativom.
 
“Zato je potrebno organizovati razgovore i održavati kontakte sa svima. Veoma je legitimna Rusija, ona ima svog predsjednika, ima potencijal. To što neki bezbjednosni i politički krugovi na zapadu misle da se treba obračunati sa Rusijom - to je neka druga priča. U njoj ne moramo mi da učestvujemo po svaku cijenu i da prihvatimo tako nešto“, dodao je on.
 
Dodik je rekao da za razliku od predstavnika zapadnih zemalja, Rusija nikada nije politički uslovljavala Republiku Srpsku.
 
"Јa veoma uvažavam i Evropsku uniju, i Britaniju i Francusku, i NJemačku, a posebno uvažavam i Rusiju. Moram da priznam da nikada u razgovorima sa bilo kojim ruskim čovjekom nisu imali političke zahtjeve", rekao je Dodik.
 
 (24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar