VIDEO / Pokret Dveri pokrenuo inicijativu: Vrijeme je za osamostaljenje RS i pripajanje Srbiji

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

"Danas Dveri pokreću jednu od, najvjerovatnije, najvažnijih tema za nacionalni i državotvorni interes srpskog naroda u 21. vijeku"

VIDEO / Dveri / AA

U prostorijama Pokreta Dveri održana je konferencija za medije, na kojoj se obratio član starešinstva ovog pokreta Boško Obradović, a povodom pokretanje inicijative za osamostaljivanje bh. entiteta Republike Srpske od Bosne i Hercegovine i njenog prisajedinjenja Srbiji, javlja dopisnik Anadolu Agency (AA).
 
Ističući da je danas značajan dan za ovaj pokret i za njihov politički program, Obradović je objasnio:
 
"Danas Dveri pokreću jednu od, najvjerovatnije, najvažnijih tema za nacionalni i državotvorni interes srpskog naroda u 21. vijeku, a to je tema nezavisnosti Republike Srpske od Bosne i Hercegovine, njenog osamostaljenja i prisajedinjenja Srbiji."
 
Navodeći da će od danas inicirati široku raspravu, kako u Srbiji, tako i u RS-u na ovu temu, postavljajući svim ključnim političkim akterima isto pitanje, a to je da li je trenutak za osamostaljenje i prisajedinjenje RS, Obradović je rekao:
 
"Stav Pokreta Dveri jeste da je ovo upravo taj trenutak, u svjetlu kako historijskih i međunarodno pravnih okolnosti, tako i u svjetlu geopolitičkih i nacionalnih interesa srpskoga naroda. Naime, Bosna i Hercegovina je, kako je vrijeme pokazalo, vještačka i nefunkcionalna država, koja sasvim sigurno nema budućnost."
 
Obradović je istakao da su nastupajući opći izbori u BiH prava prilika za političke aktere u Republici Srpskoj da se opredijele o ovom pitanju te dodao da će ovo pitanje od strane Pokreta Dveri biti postavljeno i svim najznačajnim političkim akterima i društvenim faktorima u Srbiji, predsjedniku Srbije, Vladi, Skupštini, svim političkim organizacijama, Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti i Srpskoj pravoslavnoj crkvi.
 
"Dveri izgovaraju ono što danas cijeli svet zna: međunarodno pravo je odavno mrtvo, međunarodno pravo je umrlo još na primjeru bombardovanja RS 1995. godine i Srbije 1999. godine, a definitivno umrlo pokušajem otimanja Kosova i Metohije iz sastava Srbije koje se dešava posljednjih godina", rekao je Obradović i naveo da više niko u međunarodnoj javnosti ne bi trebalo da kaže da je "normalno otimati Kosovo iz sastava Srbije, davati pravo na samoopredjeljenje kosovskim Albancima, a sa druge strane ukidati pravo na samoopredjeljenje Srbima u BiH".
 
"Ili narodi imaju pravo na samoopredjeljenje, pa onda na to ima pravo i srpski narod u Bosni i Hercegovini ili se mora poštovati teritorijalni integritet, ali onda se mora poštovati i teritorijalni integritet Srbije i Kosovo se mora vratiti u punu ustavno-pravnu nadležnost Srbije", zaključio je Obradović.
 
Na posljednjim Parlamentarnim izborima u Srbiji, održanim 16. marta ove godine, Pokret Dveri nije uspio da pređe cenzus i osvoji poslanička mjesta u Narodnoj skupštini Srbije.  
 
 
 
(aa)

Pošaljite Facebook komentar