VIDEO: Raditi na boljem putnom i željezničom povezivanju BiH i Crne Gore

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Politička saradnja Bosne i Hrcegovine i Crne Gore je na zavidnom nivou, dvije zemlje dobro sarađuju i na bilateralnom i multilateralnom planu, poručio je drugi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Bećirović nakon sastanka sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem, javlja Anadolu Agency (AA).

VIDEO / Foto: Anadolija

Bećirović je u izjavi medijima, nakon sastanka čelnika Parlamentarne skupštine BiH i Đukanovića, kazao da je razgovor bio iskren, konstruktivan i produktivan.

"Crna Gora ima principijelnu i konzistentnu politiku kada je u pitanju BiH. U vezi sa tim, posebno sam istakao da je naša politička saradnja na zavidnom nivou, da dobro sarađujemo i na bilateralnom i multilateralniom planu. Kada je riječ o našim ekonomskim odnosima, smatram da oni mogu biti i na mnogo većem nivou nego što su trenutno", kazao je Bećirović.

Pojasnio je da ima prostora za unapređenje ekonomske saradnje.

"Mislim da je jedna od pretpostavki za jaču ekonomsku saradnju upravo saobraćajna infrastruktura i zbog toga sam govorio o potrebi da napravimo konkretne planove i u putnom i u željezničkom saobraćaju i što bolje povežemo dvije države", pojasnio je Bećirović.

Prema njegovim riječima, vanjskopolitički ciljevi BiH i Crne Gore se skoro podudaraju.

"Strateški vanjskopolitički ciljevi BiH su članstvo u NATO paktu, u EU i dobra regionalna saradnja. Isti je slučaj i sa Crnom Gorom", kazao je Bećirović.

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH Staša Košarac kazao je kako je sastanak protekao u razgovoru o dobrim odnosima dvije zemlje.

"Iskoristili smo priliku da kažemo da postoji različit unutrašnji pristup u samoj zemlji kada je u pitanju pristup NATO integracijama gdje još uvijek to nije jasno definisano pitanje u BiH. Mi iz RS-a imamo svoj stav i nećemo ga mijenjati", pojasnio je Košarac.

Kako je kazao, tokom sastanka sa Đukanovićem je naglašena posvećenost evrointegracijama BiH.

"Naglasili smo da jesmo posvećeni evrointegracijama. Razgovarali smo o potrebi za jačom i boljom privrednom saradnjom BiH i Crne Gore", kazao je Košarac.

Prrema riječima prvog zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Bože Ljubića, činjenica da između BiH i Crne Gore nema spornih pitanja i da je parafiran međudržavni sporazum o granici poticaj je da se unaprijedi gospodarska saradnja.

Ljubić je dodao da je razgovarano o nastavku aktivnosti na izgradnji projekta pruge Čapljina-Trebinje-Nikšić, izgradnji putne infrastrukture, posebno Sarajevo-Podgorica-Tirana i Foča-Hum.

Đukanović je posjetu u jutarnjim satima početi susretom sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, nakon čega je uslijedio sastanak delegacija BiH i Crne Gore.

Crnogorskog premijera primili su i predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH.

U popodnevnim satima, Đukanović će imati susret sa ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom.

(AA)

Pošaljite Facebook komentar