VIDEO / Davutoglu u Sarajevu: Važno pokrenuti ekonomiju u BiH

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu na marginama pete međunarodne investicijske konferencije Sarajevo Business Forum (SBF) sastao se sa bivšim predsjednikom Slovenije Danilom Turkom i predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, gdje je istaknuta potreba rješavanja visoke stope nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

VIDEO / Ahmet Davutoglu / Anadolija

Nakon sastanka zvaničnika, Davutoglu je podsjetio da je u februaru ove godine posjetio BiH nakon masovnih protesta bh. građana kako bi BiH pružio podršku.

“Tada sam se sastao sa liderima u BiH, Bošnjacima, Hrvatima i Srbima, čuo sam njihova mišljenja, a nedugo zatim su postigli, a i masovni protesti su ubrzo utihnuli. Tada smo pokrenuli inicijativu da se u BiH investira mnogo više iz Evropske unije (EU) ali i zamalja Bliskog Istoka, jer je visoka stopa nezaposlenosti uzrok političkoj nestabilnosti zemlje”, rekao je Davutoglu.

Naglasio je da je vrlo važno da se što prije riješi problem visoke nezaposlenosti u BiH, a posebno mladih ali i da se mnogo više pažnje posveti strateškim investicijama.

“Danas su u Sarajevu boravili predstavnici 20 zemalja. Održan je i sastanak zvaničnika Turske, Katara i BiH. Razgovarali smo o dvije važne stvari, prva je podrška malim i srednjim preduzećima kako bi se riješio problem visoke nezaposlenosti mladih u BiH, i druga stvar je da smo donijeli odluku o dugoročnim strateškim investicijama u BiH”, kazao je Davutoglu.

Šef turske diplomatije je kazao kako su u saradnji sa Katarom pokrenute inicijative za pomoć razvoju ekonomije BiH kroz strateške investicije ali i kroz podršku malim i srednjim preduzećima.

“Važno je da se pokrene ekonomija, i da se ne dogode problemi poput onih u Ukrajini. Ako bi u BiH došlo do takvih problema, to bi kao i 1990-tih izazvalo tenzije u ostatku regije. Ono što Turska radi je podrška pozitivnom scenariju u BiH i na Balkanu”, podrcrtao je Davutoglu.

(Anadolija)

Pošaljite Facebook komentar