FOTO&VIDEO / Bećirović: Potrebno jačanje ekonomske saradnje između Bosne i Hercegovine i Srbije

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Premijer Srbije održao sastanak sa delegacijama oba doma Parlamentarne skupštine BiH

VIDEO / Foto: Anadolija

Jačanje ekonomske saradnje između Bosne i Hercegovine i Srbije je potrebno, a mi u BiH imamo cilj da smanjimo vanjskotrgovinski deficit u odnosima sa Srbijom, kazao je danas drugi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović, prenosi Anadolu Agency (AA).

Nakon sastanka premijera Republike Srbije Aleksandra Vučića sa delegacijama oba doma Parlamentarne skupštine BiH, Bećirović je istakao kako treba rješavati otvorena pitanja između dvije zemlje kao što su pitanje državne granice, pitanje korištenja električne energije na rijeci Drini, pitanje štednje u Invest banci i niza drugih otvorenih pitanja.

"Od disolucije SFRJ do danas u odnosima sa Srbijom imamo tri faze. Stoga je ova posjeta šansa za novi početak. Šansa da pokažemo da smo spremni da konkretno rješavamo stvari između dvije zemlje i da na ekonomskom planu učinimo mnogo više nego do sada. Vučiću sam rekao da je pitanje opstanka države BiH i njenih granica završeno pitanje za sva vremena, ali mi danas imamo drugu dilemu, hoćemo li na jednoj strani da živimo u siromaštvu, bijedi i izloaciji ili ćemo pružiti ruku saradnje, prije svega ekonomske za dobrobit i građana Srbije i BiH. Vjerujem da ova nova garnitura želi ići ka boljoj ekonomskoj saradnji", rekao je Bećirović.Posjeta Aleksandra Vučića Bosni i Hercegovini i Sarajevu, rekao je prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Božo Ljubić, kao prva od izbora za premijera, pokazuje koliko je BiH važna za Srbiju i kao partner i kao susjed. On je dodao da je osnovna tema razgovora na sastanku, pored otvorenih političkih pitanja, bilo pitanje buduće suradnje na evropskom putu, jer evropska perspektiva je zajednička za obje zemlje.

"Jasno sam rekao da, bez obzira što postoje određene trilaterale u političkim odnosima u regiji i šire, apostrofirajući trilateralu Turska, Srbija, BiH i Turska, BiH, Hrvatska, najvažnija trilaterala za suradnju u ovoj regiji je trilaterala BiH, Hrvatska i Srbija. Nadam se da će se ti odnosi i u budućnosti razvijati u pravcu saradnje. Ako nešto možemo iz prošlosti naučiti koja je opterećena značajnim sukobima i nesporazumima, to je da gradimo budućnost po mjeri ove države i naroda koji žive ovdje", rekao je Ljubić.

(AA)

Pošaljite Facebook komentar