VIDEO / Lagumdžija - Zeybekci: Vlada Turske će ohrabriti turske investitore da nastave sa ulaganjima u BiH

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Lagumdžija je izrazio zadovoljstvo zbog posjete ministra Zeybekcija i delegacije turskih privrednika Bosni i Hercegovini i susreta bosanskohercegovačkih i turskih privrednika koji se održavaju u Sarajevu, u organizaciji Vanjskotrgovinske komore BiH.

VIDEO / Foto: Anadolija

Ekonomsku saradnju, između ostalog, treba nastaviti razvijati kroz povećanje obima trgovinske razmjene, uz smanjenja debalansa (deficita BiH) i rast obima turskih investicija u BiH, kazao je ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija tokom sastanka sa ministrom ekonomije Republike Turske Nihatom Zeybekcijem, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Lagumdžija je izrazio zadovoljstvo zbog posjete ministra Zeybekcija i delegacije turskih privrednika Bosni i Hercegovini i susreta bosanskohercegovačkih i turskih privrednika koji se održavaju u Sarajevu, u organizaciji Vanjskotrgovinske komore BiH.

Ministar Lagumdžija je posebno istaknuo prijateljske odnose Bosne i Hercegovine i Turske i ukazao na značaj daljnjeg jačanja ekonomske saradnje dviju zemalja.

Ocijenio je da ekonomsku saradnju, između ostalog, treba nastaviti razvijati kroz povećanje obima trgovinske razmjene, uz smanjenja debalansa (deficita BiH) i rast obima turskih investicija u BiH.

Ministar Zeybekci je najavio da će Vlada Republike Turske ohrabriti turske investitore da nastave sa ulaganjima u Bosnu i Hercegovinu.

U tom smislu istaknuo je da se razmatra mogućnost da Vlada Republike Turske investitorima koji ulažu u BiH osigura poreske olakšice koje imaju kada ulažu u nerazvijene dijelove Turske, kao i da se za njihove investicije u BiH osiguraju povoljne kreditne linije.

Lagumdžija je pozdravio činjenicu da dvije zemlje imaju veliki broj potpisanih bilateralnih sporazuma, koji predstavljaju okvir za daljnji razvoj odnosa, poput Sporazuma o saradnji u oblasti poljoprivrede koji predstavlja dobru osnovu za unapređenje saradnje i privlačenju turskih investitora u ovom sektoru.

Naglasio je potrebu održavanja sastanaka Mješovite ekonomske komisije i Zajedničkog komiteta i pozdravio aktivnosti Poslovnog vijeća BiH - Turska za unapređenje trgovinskih i ekonomskih odnosa između poslovnih zajednica dviju zemalja.

Ministar Lagumdžija je ukazao na pogodnosti investiranja u infrastrukturu, poljoprivredu, energetiku, turizam, obrazovanje, zdravstvo i druge sektore u BiH, te uputio poziv turskim kompanijama da ulažu u izgradnju dionica koridora 5c, kojim bi slijedile primjer drugih turskih firmi prisutnih na ovom planu u BiH.

On je ponovio zainteresiranost BiH za podsticanje saradnje u energetskim projektima u BiH, Turskoj ili trećim zemljama, te posebno zainteresiranost za zajednički poslovni nastup bh. i turskih firmi na tržištima trećih zemalja.

(AA)

Pošaljite Facebook komentar