VIDEO / Christian Schwarz-Schilling: Političku krizu u BiH mogu riješiti samo SAD i EU

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

"Tužan sam što vidim da nema mnogo napretka u odnosu na vrijeme kada sam ja bio visoki predstavnik u BiH. Čak se primijeti i nazadovanje u mnogima aspektima društva i države. Društvena podijeljenost je sve veća, a sve je manje zaposlenih i penzije su vrlo loše", istakao je Schwarz-Schilling

VIDEO / Christian Schwarz-Schilling / AA

Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schwarz-Schilling posjetio je danas izložbu "Treća dimenzija i više od toga - Život na sticku".

On je izjavio da političku krizu u Bosni i Hercegovini mogu riješiti samo Sjedinjene Američke Države (SAD) i Evropska unija (EU) djelujući ujedinjeno i odlučno, javlja Anadolu Agency (AA).

"Tužan sam što vidim da nema mnogo napretka u odnosu na vrijeme kada sam ja bio visoki predstavnik u BiH. Čak se primijeti i nazadovanje u mnogima aspektima društva i države. Društvena podijeljenost je sve veća, a sve je manje zaposlenih i penzije su vrlo loše", istakao je Schwarz-Schilling dodajući da BiH mora osnažiti svoj status kao država.

"Postojeća situacija se može promijeniti ako BiH dobije jasan status države. Sadašnji status je određen Dejtonskim mirovnim sporazumom koji je pokazao da ova zemlja nije u stanju da upravlja sama sa sobom. Ta odgovornost upravljanja je uvijek iz ruku Bosanaca preuzimana od drugih zemalja", kazao je on.

Smatra kako SAD i EU moraju zajedno djelovati i tako riješiti političku i društvenu krizu u BiH koja traje godinama.

"Evropska unija i SAD moraju zajedno djelovati u BiH da riješe vaše probleme. Nadam se da će protesti u BiH i situacija u Republici Srpskoj i sa Miloradom Dodikom pokazati Evropi da se nešto mora uraditi. Ovo je velika i, rekao bih, historijska prilika za SAD i EU da pomognu BiH. SAD i EU trebaju imati osjećaj odgovornosti za BiH. Evropa ne može sama pomoći BiH bez angažmana SAD-a. Angela Merkel i Barack Obama trebaju sjesti i vidjeti kako da pomognu BiH. Taj posao ne može uraditi BiH sama. To je svima jasno", ocjenio je Schwarz-Schilling.

On je naglasio da se BiH trenutno nalazi u najgoroj situaciji od 1990-tih i okončanja rata.

"Ovo što sada vidimo u BiH je najgora politička i socijalna situacija od kraja rata i to se mora mijenjati. Međunarodna zajednica samo govori bh. političarima, trebate uraditi ovo, ono, i ništa konkrentno ne radi. Opet ponavljam, SAD i EU odlučno trebaju pomoći BiH", smatra on.

Inače, ove godine navršava se 35 godina profesionalnog rada bosanskohercegovačkog novinara Dževdeta Tuzlića. U Galeriji Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo, tim povodom 29. marta otvorena je multimedijalna izložba “Treća dimenzija i više od toga – Život na sticku”, koja objedinjava dio opusa koji je sadržan u susretima s nekim od najeminentnijih aktera svjetske, evropske, regionalne i bosanskohercegovačke kulturne scene u tom razdoblju.

Izložba je svojevrsno dokumentarno putovanje kroz vrijeme protkano eksponatima radio aparata i pisaćih mašina od početka 80-tih do ere kompjutera, isječcima iz novina, audio i vizualnim materijalima intervjua i drugih novinarskih formi koje je ovaj svestrani novinar upražnjavao proteklih 35 godina profesionalnog bavljenja novinarstvom na radiju, televiziji i u tiskanim medijima.

Naslov izložbe “Treća dimenzija i više od toga – Život na sticku” spoj je naslova emisija iz kulture koje je autor radio na radiju i televiziji, dakle spoj dva formata: “Treće dimenzije” koja se emitirala na Drugom programu Radio Sarajeva duže od 11 godina, i “Dimenzije više” koja se emitira na BHT1 skoro sedam godina.

(AA)

Pošaljite Facebook komentar