VIDEO / Radmanović: Narodi imaju pravo na samoopredjeljenje, to teško može mimoići Balkan

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Na bazi samoopredjeljenja su se pravile države na Balkanu - rekao je Radmanović

VIDEO / Nebojša Radmanović

Srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović na današnjoj pres konferenciji kazao je da je došlo do konfuzije zbog jučerašnjeg glasanja, odnosno nepostizanja konsenzusa Predsjedništva BiH o Rezoluciji o Ukrajini UN-a i pridruživanju izjavama Ketrin Ešton visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i sigurnost o sankcijama Evropske unije i SAD-a prema Rusiji.
 
Kao što je poznato predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić glasali su za u oba slučaja, dok Radmanović nije, piše novinska agencija Patria.
 
Na pitanje novinara NAP-a da li on podržava referendum o otcjepljenju RS od BiH kao što se može čuti u stavovima Milorada Dodika predsjednika SNSD-a i RS, Radmanović je kazao da je pitanje referenduma pitanje samoopredjeljenja.
 
- Narodi imaju pravo na samoopredjeljenje. To teško može mimoići Balkan.  Na bazi samoopredjeljenja su se pravile države na Balkanu  - rekao je Radmanović izbjegavajući da direktno odgovori na pitanje.
 
On kaže da se članovi Predsjedništva BiH nisu složili u tri tačke: legalitet vlasti, princip samoopredjeljenja i teritorijalni integritet.
 
- Naš interes je da budemo po strani. A već smo imali ovakve slučajeve kada je riječ o Libiji i  Siriji, palestinsko-izraelski odnosi kada se isto nismo mogli usaglasiti. Ja sam u ovom slučaju Ukrajine nudio da budemo suzdržani, ali to nije prihvaćeno – kazao je Rdamanović.
 
Dodao je da BiH ima interes kada je u pitanju Ruska Federacija od spoljno-trgovinskih odnosa, dvije fabrike sa ruskim kapitalom, izgradnja plinovoda Južni tok.
 
- Mislim da je najveći interes da se nas trojica ne posvađamo, a interes  BiH su stabilni odnosi unutar BiH. Veliki od malih traže da glasaju, a onda se mi dijelimo između sebe – govori on.
 
Komentirajući jučerašnji govor lidera SDS-a Mladena Bosić koji je održao na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu gdje je rekao da većina građana RS-a nije za otcjepljenje, Radmanović je rekao da svako ima pravo da izabere šta će i gdje će govoriti.
 
- Za građane RS nije prihvatljiv taj stav, ali i većine članova njegove stranke – naveo je Radmanović.
 
O dolasku evropskih zvaničnika u BiH, četiri ministra vanjskih poslova (Austrije, Mađarske, Velike Britanije i Hrvatske), Radmanović je naveo da je EU trebala značajnije poteze učiniti prema Zapadnom Balkanu.
 
- Ne mislim da se radi o Ustavnim promjenama i ne mislim da sada pred izbore BiH  treba takve promjene. Došlo je do zastoja na putu BiH ka EU, ali i zbog posljednjih rušilačkih događaja. Vidjećemo kakve su poruke ministara i nadam se da će pomoći na putu BiH ka EU – zaključio je Radmanović.
 
 
 
(NAP)

Pošaljite Facebook komentar