VIDEO / Dodik nakon sastanka s Vučićem: Nas BiH previše košta i koči, čekamo svoj trenutak

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Vučić je kazao kako su tokom sastanka razgovarali o unapređenju odnosa Srbije i RS-a

VIDEO / Milorad Dodik / AA

- Nakon sastanka predsjednika bh. entiteta Republika Srpska (RS) Milorada Dodika i prvog potpredsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića u Beogradu, oni su novinarima rekli kako su razgovarali o pitanju dvojnog državljanstva Srba koji žive u RS-u, o kraku Južnog toka, potencijalu rijeke Drine i situaciji na Krimu, javlja Anadolu Agency (AA).
 
Vučić je kazao kako su tokom sastanka razgovarali o unapređenju odnosa Srbije i RS-a i istakao kako će to unapređenje biti iz maksimalno poštivanje Dejtonskog sporazuma i teritorijalnog integriteta BiH.
 
Vučić i Dodik su, između ostalog razgovarali i o iskorištavanju energetskih i turističkih kapaciteta rijeke Drine. 
 
Predsjednik RS-a je pokrenuo temu o posebnom kraku Južnog toka koji bi trebao da prolazi kroz BiH. On je kazao kako je obavijestio Vučića da iz FBiH može doći do negativnog odgovara o tom pitanju. Dodao je da je RS spremna da razgovara o posebnom kraku Južnog toka sa Srbijom i trećim partnernom Gaspromom.
 
Dodik je čestitao Vučiću na briljantnoj pobjedi na izborima i rekao da je za njega i RS važno da su izbori u Srbiji omogućili moćnu institucionalnu Srbiju, jer je svima u regionu za stabilnost potrebna što jača Srbija.
 
Na pitanje Dodiku o mogućnosti raspisivanja referenduma u RS-u on je rekao da kao političar poštuje osjećanja ljudi koji žive tamo i koji žele da osjećaju pripadnost Srbiji. 
 
"Što se tiče ljubavi, mi ne volimo BiH. Poštujemo politički stav Srbije, ali se ne osjećamo komotno u BiH. Nas BiH previše košta i koči u određenim pitanjima kao što su evropske integracije", rekao je Dodik dodavši da "oni čekaju svoj trenutak".
 
On je dodao da je RS prije četiri godine dala odgovore za evropski put BiH, ali da su u FBiH vještački konstruiše da su Srbija i RS krive za nepočinjanje pregovora BiH s EU.
 
"RS poštuje Dejtonski sporazum, ali onako kako piše u sporazumu, a ne razna rješenja koja nam nameću", rekao je Dodik. Istakao je da je vrijeme da se Srbija uključi u provođenje sporazuma koji za sada sprovode i zemlje koje nisu učestvovale u njegovom sastavljanju. 
 
"Sarajevo je puno političkih problema. Tamo su postavljane bošnjačke elite koje sve koče", rekao je Dodik.
 
Dodik je rekao kako prati situaciju na Krimu, dok je Vučić rekao kako ne može da iznosi stav o tome, jer to ne može da učini dok je Vlada u tehničkom mandatu. On je rekao da će voditi računa prvenstveno o interesima Srbije i njenih građana.
 
Rekao je da Srbija neće biti neprijatelj Rusiji i da je za poštivanje međunarodnih prava i normi, ali da lekcije ne mogu držati oni koji su prekršili pravo u slučaju Kosova.

 

(AA)

Pošaljite Facebook komentar