VIDEO / Ashton sa članovima Predsjedništva BiH: Omogućiti brže ispunjavanje uvjeta i obveza u procesu EU integracije

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Naglašena je potreba za nalaženjem balansa između političkih tema i rješavanja socijalno-ekonomskih problema.

VIDEO / Catherine Ashton u Predsjedništvu BiH / AA

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i članovi Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i Željko Komšić iskazali su dobrodošlicu visokoj predstavnici EU Catherine Ashton, te ponovili zajedničku opredijeljenost da Bosna i Hercegovina postane punopravna članica Europske unije.
 
Razmijenili su mišljenja s Ashton o mogućnostima za novi pristup EU prema BiH, koji bi uvažio njezine specifičnosti, imajući u vidu potrebu da se otkloni postojeći zastoj i omogući brže ispunjavanje uvjeta i obveza u procesu EU integracije.
 
Također je razgovarano o modelima pomoći EU Bosni i Hercegovini u rješavanju ekonomsko-socijalnih problema kroz kreiranje strategija i planova za dugoročni ekonomski razvitak, koji bi omogućili kreiranje novih radnih mjesta.
 
Članovi Predsjedništva BiH su od Ashton zatražili da Europsko povjerenstvo svoje djelovanje usmjeri ka institucijama u BiH, jer to doprinosi jačanju njihovog kapaciteta za reformske i integracijske procese.
 
Naglašena je potreba za nalaženjem balansa između političkih tema i rješavanja socijalno-ekonomskih problema.
 
Istaknuto je da se treba usredotočiti na borbu protiv kriminala i korupcije, te na funkcioniranje policijskih i pravosudnih institucija koje moraju odgovoriti tom zadatku.
 
Visoka predstavnica EU Catherine Ashton je iskazala spremnost da državama članicama Europske unije predloži da Europsko povjerenstvo institucijama BiH pomogne u izradi dugoročnog ekonomskog plana, koji bi adresirao ključne aspekte ekonomskog i socijalnog razvitka BiH, te da podupre realizaciju tog plana kroz paket financijskih i drugih instrumenata.
 
Ashton je prenijela poruku da među državama članicama EU postoji mnogo dobre volje za potporu i pomoć pristupanju BiH EU, ali da je potrebno da domaće institucije u narednom razdoblju poduzmu konkretne korake ka reformskim procesima i europskoj integraciji BiH, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.
 
 
 
(FENA)

Pošaljite Facebook komentar