VIDEO / Izetbegović: "Popraviti neke greške napravljene u Daytonu"

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, pred sutrašnji sastanak sa visokom predstavnicom Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednicom Evropske komisije Catherine Ashton, kazao je da će od Ashtonove tražiti da se promjeni pristup Evropske unije prema Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

VIDEO / Bakir Izetbegović

Izetbegović je izjavi za medije govorio u sutrašnjoj posjeti Ashton, naglasivši da je visoka predstavnica uvijek je dobrodošla i da se sa Ashton uvijek ima o čemu pričati.

"Ono što ću ja od nje sutra tražiti je promjena pristupa Bosni i Hercegovini. Da ne dižu više ljestvicu kada je u pitanju Bosna i Hercegovina. Da se za BiH napravi jedan modificaran i posebno skrojen projekat, u odnosu na integracijiski proces i u odnosu na obnovu ekonomije u BiH. Dakle, u odnosu na pristupajne EU jedan omekšani i olakšani pristup i da se prioriteti kod IPA fondova, kod investiranja EU-a, usmjere na razvoj malih i srednjih preduzeća, poslovnih zona, zapošljavanja", reko je on.

Na novinarsko pitanje koliko je to moguće, İzetbegović je kazao da je EU i ranije pravila posebno skrojene programe za pojedine zemlje, te dodao da ako ima zemlja koja zaslužuje takav odnos, to je onda BiH."Jer, BiH je bila ujedinjena prije 400 ili 500 godina na način kako se sada želi ujediniti EU, a zatim je rasturena u vremenu agresije i to vanjske. Očekujemo pozitivnu vanjsku interevenciju u odnosu na BiH, da se poprave neke greške napravljene u Daytonu, da se poprave neke greške koje je radila EU u odnosu na BiH. Ne mogu tjerati zemlju koja je invalidizarana da trči na tome putu. Trebaju joj pomoći da ide jednim normalnim korakom, ali da ne stoji, već da ide", kazao je Izetbegović, dodavši da misli da su ljudi u Evropskoj uniji i SAD-u svjesni da će morati da rade jedan omekšani pristup u odnosu na BiH.

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije Catherine Ashton, u okviru sutrasnje posjete Bosni i Hercegovini sastat ce se sa predstavnicima institucija BiH i civilnog društva kako bi razgovarala o trenutnoj situaciji u zemlji, u svijetlu razgovora država članica u narednim sedmicama.

(AA)

Pošaljite Facebook komentar