VIDEO / Lagumdžija razgovarao s katarskim kolegom Al Attiyahom: BiH je veoma bliska narodu Katara

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija sastao se danas sa ministrom vanjskih poslova Katara Khalidom Bin Mohammedom Al Attiyahom u Sarajevu.

VIDEO / Zlatko Lagumdžija / 24sata.info

Na konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka dvojice ministra, Lagumdžija istakao je kako je ministar Al Attiyah došao u uzvratnu posjetu BiH, nakon posjete bh. delegacije koju je Lagumždija predvodio u Kataru prije devet mjeseci. On je dodao da će u maju biti jasni konkretni rezultati i prijedlozi saradnje BiH i Katara, a koja će biti rezultat pažljivo pripremanih razgovora.

"Pripremili smo određeni broj bilateralnih sporazuma za koje očekujemo da će u narednih par mjeseci biti potpisani, a koji su pretpostavka za koncipiranje ekonomskog razvoja. Konstatovali smo da bi projekte trebali usmjeriti ka onome što je podrška malim i srednjim preduzećima sa posebnim fokusom na zapošljavanje mladih ljudi. Konstatovali smo da naša saradnja treba da bude usmjerena na stvarne probleme sa stvarnim konkretnim projektima", poručio je Lagumdžija, dodavši da će u narednih nekoliko mjeseci biti potpisani sporazumi o zapošljavanju, kulturnoj, saradnji u oblasti obrazovanja i visokog obrazovanja.

BiH je veoma bliska narodu Katara, kazao je ministar Khalid Bin Mohammed Al Attiyah, dodavši kako je danas bilo razgovora o mnogim temama koje su od interesa za obje zemlje.

"Vjerujem da su Katar i BiH završili skoro sve pravne okvire i platforme koji nam trebaju da naša saradnja napreduje. Ovaj dio svijeta je veoma važan za nas u Kataru. Razgovarali smo o važnosti mladih u BiH i zato razmišljamo kako da zajedno radimo na pronalasku programa koji se direktno odnosi na ovu generaciju. Postoji mnogo polja na kojima možemo sarađivati, poput infrastrukture i drugih važnih finansijskih sektora, a ubrzo ćemo zaključiti i sporazum o zapošljavajnu državljana BiH", poručio je Al Attiyah.

Katarski ministar izrazio je zadovoljstvo što su bh. kompanije prisutne u Kataru te dodao kako očekuje da će one biti prisutne i do 2022. godine, u vrijeme izgradnje Katara za Svjetsko prvenstvo u fudbalu, ali i u daljim vizijama za razvoj ove zemlje.

Ministar vanjskih poslova Katara Khalid Bin Mohammed Al Attiyah sastaće se danas tokom posjete BiH i sa članovima Predsjedništva BiH.

(Anadolija)

Pošaljite Facebook komentar