VIDEO / Davutoglu: Današnja posjeta je bila jako korisna, mir i stabilnost BiH je od životnog značaja za Tursku

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Mir i stabilnost Bosne i Hercegovine za Tursku je od životnog značaja, ali ne samo za Tursku nego i za regiju i za svijet, rekao je danas ministar vanjskih poslova Republike Turske Ahmet Davutoglu pred odlazak iz Sarajeva, gdje je održao niz sastanaka sa najvišim državnim zvaničnicima

VIDEO / Foto: Anadolija

Mir i stabilnost Bosne i Hercegovine za Tursku je od životnog značaja, ali ne samo za Tursku nego i za regiju i za svijet, rekao je danas ministar vanjskih poslova Republike Turske Ahmet Davutoglu pred odlazak iz Sarajeva, gdje je održao niz sastanaka sa najvišim državnim zvaničnicima, javlja Anadolu Agency (AA).

„Današnja posjeta je bila jako korisna. Razgovarao sam sa predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH, ministrom vanjskih poslova Zlatkom Lagumdžijom, visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentinom Inzkom, te sa reisu-l-ulemom Huseinom Kavazovićem“, kazao je Davutoglu.

Davutoglu je istakao važnost ponovnog uspostavlja stabilnosti u javnom redu i miru, posebno u periodu kada se u BiH približavaju izbori.

„Razgovarali smo i o protestima u više gradova Bosne i Hercegovine, te ustanovili da niko ne osporava pravo građana na protesti, ali svakako poštujući zakonske okvire i bez nasilja i uništavanja javne imovine“, poručio je Davutoglu, dodavši:

„Liderima sam prenio da dvije stvari moraju zaustaviti i oko toga su bili saglasni. Prva od te dvije stvari je spriječiti bilo kakve nemire na etničkoj osnovi. Druga je spriječiti da državne institucije dođu u poziciju da postanu  nefunkcionalne“.

Govoreći o današnjim razgovorima sa političkim liderima u BiH, Davutoglu je naglasio kako su razgovori vođeni i o tri stvari koje treba poticati.

„Prva su političke reforme, jer je Dejtonski sporazum ustvari mirovni sporazum koji je zaustavio sukobe, ali nije najbolje rješenje u smislu mehanizama za donošenje odluka. Druga je paket ekonomske pomoći, a o tome ćemo i mi da razgovaramo sa međunarodnom zajednicom i ukoliko je potrebno i pored ranijeg kredita da obezbijedimo i nova sredstva. Treća stvar koju treba poticati je jačanje pozicije BiH na međunarodnom planu. Na vrhu tog spiska je članstvo BiH u NATO-u. Tako bi BiH ojačala na političkom, ekonomskom i međunarodnom planu“, rekao je Ahmet Davutoglu.

On je naglasio kako Bosna i Hercegovina nije sama i kako je u Sarajevo došao upravo da bi ponovio tu poruku.

Davutoglu je, govoreći o sastanku sa visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentinom Inzkom, rekao kako je imao priliku od visokog predstavnika saznati načine i mogućnosti djelovanja Ureda visokog predstavnika u trenutnoj situaciji u BiH.

(AA)

Pošaljite Facebook komentar